Nová mutace koronaviru se objevila v Británii. Není důvod k panice, uklidňují úřady

Senior očkovaný proti COVID-19

V Anglií se potýkají s novou mutací viru

Na jihovýchodě Anglie zaznamenali novou variantu covidu, informoval britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. Údajně není nebezpečnější než ta původní. Nejvyšší lékař Spojeného království a vládní poradce Chris Whitty však uvedl, že není jasné, zda nová varianta onemocnění přispěla k nárůstu počtu pozitivních případů v zemi. Na účinnost vakcíny by však mutace viru podle expertů vliv mít neměla, informoval web CNN.

Odborníci na virovou genetiku nepředpokládají, že by mutace vedla k nárůstu ohnisek. Dodali, že řada mutací již byla zaznamenána, přičemž výrazně neovlivnila šíření a vliv viru na člověka.

„V tuto chvíli musím zdůraznit, že nic nenaznačuje, že by tato varianta s vyšší pravděpodobní způsobovala vážný průběh onemocnění. Poslední klinická doporučení říkají, že je velmi nepravděpodobné, že by tato mutace způsobila selhání reakce na vakcínu,“ řekl Matt Hancock.

Chris Whitty na společné tiskové konferenci rovněž uvedl, že neexistují důkazy, že by nová varianta byla nebezpečnější než ta předchozí. Dodal, že koronavirové testy se ukázaly proti této variantě jako účinné.

Mutace se objevily i v jiných zemích

Britský ministr zdravotnictví zdůraznil, že podobné varianty byly v posledních měsících identifikovány i v dalších zemích. Spojené království o nové mutaci viru informovalo Světovou zdravotnickou organizaci (WHO).

„Ukazuje se, že musíme být ostražití a dodržovat pravidla. Každý musí nést osobní odpovědnost, aby virus nešířil,“ dodal Hancock.

„Vznik různých kmenů koronavirů není důvodem k panice, ani ničím neočekávaným,“ uklidňuje společnost virová imunoložka Zania Stamatakiová z Birminghamské univerzity. „Mutace se budou hromadit a povedou k novým virovým variantám, které budou nutit naše imunitní systémy ke změně nebo vymizení. Tento virus nemutuje tak rychle jak chřipka a nebude těžké nové vakcíny vylepšit, pokud to bude v budoucnu nutné,“ dodává.

„Jen proto, že došlo k malé změně v genetickém složení viru, neznamená to, že je více virulentní nebo že vakcíny nebudou efektivní,“ doplnil profesor neurologie z Univerzity v Liverpoolu Tom Solomon. „Naše zkušenosti s předchozími podobnými viry naznačují, že vakcíny budou efektivní navzdory malým genetickým změnám,“ řekl.

Tagy: