Nová tvář Prahy? Ulice nebudou pojmenované po mužích, ale po ženách, popsal developer

Developer Luděk Sekyra

SVĚT FINANCÍ S TRINITY BANK (43)

Hlavní překážkou vzniku nového Metropolitního plánu Prahy je zejména legislativa, kterou komplikuje i historický ráz města. Developer Luděk Sekyra ale věří, že se ho i tak v nejbližší době dočkáme. A jak by měla nová Praha podle něj vypadat? Nejde jen o výstavbu, ale také o vyprávění příběhů a především navození pocitu domova, uvedl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS. Jednou z cest je i pojmenování nových ulic podle významných žen.

Historické jádro Prahy je jedním z aspektů, který zpomaluje výstavbu nových bytů: „Praha nikdy nebude jednoduchá, vzhledem k regulacím a institucionálnímu rámci toho, že se jedná o památku UNESCO,“ uvedl ve vysílání Sekyra a dodal, že je třeba hledat cesty, jak zahustit výstavbu, ale zároveň zachovat historický ráz Prahy. Developer věří, že i přes složitou cestu se podaří zrodit nový Metropolitní plán.

ČTĚTE TAKÉ: Proměna vltavských břehů: Má vzniknout celé městečko, koncertní síň i památník

Ten se zabývá řadou aspektů rozvoje, včetně bydlení, mobility, ochrany životního prostředí a veřejných prostranství. Plán musí zkoumat, jak město reaguje na nové výzvy, jako je udržitelnost a změny klimatu, ale zároveň zachovávat pamětihodnost města. Poslední platný územní plán má Praha už od roku 1999 a je proto logické, že neodpovídá požadavkům na rozvoj hlavního města 21. století. Celou záležitost však podle ekonoma Lukáše Kovandy zdržuje zkostnatělá legislativa.

Nová tvář Prahy

„Už nyní se rodí celá řada nových projektů – Rohan City, Žižkov City a zejména Smíchov City, čtvrť, která by měla symbolizovat Prahu 21. století,“ připomněl Sekyra a nastínil smíchovské plány. „Nové nádraží, nový park and ride pro 1 500 aut, budou tam sídla významných institucí, bude tam bydlení, škola, dva parky,“ vyjmenoval ve vysílání.

Místopisná komise a rada navíc měla schválit, že nově vzniklé ulice budou pojmenovány po významných ženách – bývalé ministryni zahraničních věcí Spojených států amerických Madeleine Albrightové, sběratelce Medě Mládkové, první české feministce Jiřině Šiklové či jedné z nejstatečnějších žen 20. století Růženě Vackové. „Každá z těch ulic má nějaký příběh a ten příběh jsme se snažili do toho promítnout. Ulice Medy Mládkové, která bude křižovat ulici Madeleine Albrightové – tyto dvě ženy byly sousedky v Georgetownu ve Washingtonu, je tam tedy i určitá symbolika,“ nadchnul se Sekyra a upozornil, že v Praze je pouhých pět procent ulic pojmenovaných po ženách.

A jaká ještě by měla být nová tvář Prahy podle developera? Měla by vytvářet nový domov. „Je pro nás důležité, aby to centrální byl vždy veřejný prostor. To, co lidé sdílejí a co pro ně vytváří skutečný pocit domova, místo, kam se rádi vracejí,“ uvedl a dodal, že Praha je unikátní místo, které je potřeba udělat více mezinárodní, musí se posílit segment dostupného bydlení, je třeba vytvořit nová ikonická místa, a posunout tak naše hlavní město do 21. století.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Revoluční digitální mapa pokryje celé Česko. Mají se občané bát o své soukromí?

Tagy:
Sandra Pospíšilová Lukáš Kovanda nemovitosti developer úvěry hypotéky Praha Brno Svět financí s Trinity Bank Luděk Sekyra územní plány Západní metropole