V Austrálii objevili korálový útes, který výškou překoná řadu mrakodrapů

Oblast velkého bariérového útesu

V Austrálii objevili obří korálový útes

V oblasti Velkého bariérového útesu v Austrálii vědci objevili nový „masivní“ útes vysoký asi 500 metrů. Jedná se o první nález odděleného útesu za posledních více než 120 let, informoval web CNN.

Přírodní úkaz vědci objevili ve vodách u severního Queenslandu během expedice průzkumné lodi Falkor 20. října při mapování mořského dna severní části Velkého bariérového útesu.

„Tento neočekávaný objev potvrzuje, že v našem oceánu pokračujeme v hledání neznámých struktur a nových druhů,“ uvedla spoluzakladatelka organizace Schmidt Ocean Institute Wendy Schmidtová, která objev tento týden oznámila.

S výškou 500 metrů je nově objevený útes vyšší než třeba newyorský mrakodrap Empire State Building (381 metrů po nejvyšší patro), australská Sydney Tower (305 metrů) nebo malajské věže Petronas Twin Towers (451,9 metru), které byly do roku 2004 nejvyšší budovou na světě. Základna korálového útesu měří podle vědců zhruba 1,5 kilometru a jeho nejvyšší bod se nachází asi 40 metrů pod hladinou moře.

Co je Velký bariérový útes?

Velký bariérový útes v Austrálii je více než dva tisíce kilometrů dlouhá síť útesů rozkládající se při severovýchodním pobřeží Austrálie a v Korálovém moři. Pokrývá plochu téměř 214 tisíc čtverečních kilometrů a je domovem více než 1 500 druhů ryb, 411 druhů tvrdých korálů a desítek dalších druhů.

Útes nicméně čelí krizi, kdy podle nedávných studií přišel za poslední tři dekády o polovinu své populace korálů. Jako klíčový faktor ovlivňující změny v bariérovém útesu je zmiňována klimatická změna. Od roku 1981 je celá oblast pod ochranou UNESCO.

Tagy: