Nové záběry z masakru ve škole v Texasu. Rodiče chtěli zachránit děti, policie tvrdě zasáhla

Arcibiskup utěšuje pozůstalí po obětech masakru ve škole v texaském Uvalde

Obrovské vlně kritiky čelí policie z texaského Uvalde, kde šílený střelec ve škole povraždil 19 dětí a dvě učitelky. Policisté totiž dlouhé desítky minut nečinně postávali před budovou. Nová videa navíc ukazují, jak tvrdě zasahují proti zoufalým rodičům, kteří je vyzývali k zásahu.

„Policie nedělala vůbec nic. Jen stáli venku za plotem,“ popsala pro Wall Street Journal Angeli Rose Gomezová, která měla ve škole své dvě děti. Poté, co se dozvěděla o útoku, okamžitě sedla do auta a vyrazila na místo masakru. Spolu s dalšími rodiči se snažila přimět policisty k akci, místo toho skončila v poutech za „zásah do policejního vyšetřování“.

Měla ale štěstí. Mezi policisty měla známého, který jí pouta sundal. Gomezová následně přeskočila plot a vběhla do budovy školy, odkud své děti zachránila. Ostatní rodiče se prý pokusili o totéž, ale policisté proti nim zakročili, dokonce i za použití pepřového spreje.

Spoutaný skončil i Angel Garcia. Vystudovaný zdravotník chtěl před školou ošetřit dívku od krve. Ta mu ale řekla, že zraněná není, a že krev pochází od její nejlepší kamarádky Amerie, kterou útočník zastřelil. V tu chvíli si Garcia uvědomil, že má na rukou krev vlastní dcery. Když se pokusil vběhnout do školy, zakročila proti němu policie. Nejhorší obavy se následně potvrdily: Jeho dcera se skutečně stala jednou z obětí šíleného střelce.

Na chování policie si stěžuje také Javier Cazares, jehož dcera při útoku rovněž zemřela. Pro agenturu AP uvedl, že když dorazil ke škole, stáli policisté před budovou. „Pojďme dovnitř, policisté nic neudělají,“ vyzýval ostatní rodiče. Videa ze sociálních sítí pak ukazují, jak policisté některé z rodičů sráží k zemi, jeden z příslušníků dokonce vytáhl i paralyzér. Na nahrávce jsou pak slyšet i bolestné výkřiky zoufalých rodičů.

Victor Escalon z texaského ministerstva veřejné bezpečnosti na čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že se úřady budou těmito informacemi zabývat. Escalon hodlá vyslechnout velitele, kteří na místě byli. Policisté už předtím pochybení během zásahu odmítli a hovořili o „hrdinském zásahu“ strážců zákona a o tom, že vše „mohlo dopadnout hůře“. Jejich vyjádření si ale v některých bodech protiřečila a podle magazínu Vice byla „podivně nejasná“. Když byl například šéf texaského ministerstva veřejné bezpečnosti Steve McCraw tázán, kolik času uběhlo mezi příjezdem střelce a jeho smrtí, řekl, že to mohla být hodina, ale že nechce uvádět „konkrétní časovou osu“.

Drželi se policisté pravidel?

Z následného vyšetřování podle The Times vyplývá, že od prvního telefonátu na tísňovou linku v 11:32 místního času (18:32 SELČ) do chvíle, než byl útočník zastřelen, uplynula hodina a půl.

Pochybností o policejním postupu se vynořuje stále více a zjišťuje se, zda se policie držela pravidel vypracovaných v roce 1999, kdy dva mladíci ve městě Columbine zabili 12 spolužáků a učitele. V instrukcích stojí, že se policie musí okamžitě zaměřit na střelce. Odborník na bezpečnost ve školách Kenneth Trump, jehož citoval list The Washington Post, řekl, že zpoždění při vstupu policie dovnitř lze jen těžko vysvětlit.

Tagy: