Lékárníci se bouří proti vládní novele. Nic nevyřeší a přidělá nám práci, rozčilují se

novela zákona o lécích by stanovovala maximální možné množství určitých léčiv na dané lékárně

Novela zákona o lécích

Někteří lékárníci s obavami vyhlížejí chystanou novelu zákona o lécích. Ta by totiž stanovovala maximální možné množství určitých léčiv na dané lékárně a za případné překročení limitu by hrozila vysoká pokuta. Podle kritiků ale návrh dostupnost léků nevyřeší a lékárnám to přidělá práci. Zákazníci by si navíc museli medikamenty často objednávat, což by znamenalo jít do lékárny s jedním předpisem dvakrát.

Paní Marcela Menglerová je důchodkyně. Bydlí na vesnici a do města to má daleko. Léky bere pravidelně a pokud by si je měla objednávat, znamenalo by to pro ni problém. „Užívám léky na tlak, na posílení a průchodnost žil a na štítnou žlázu,“ uvedla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdravotníci mají vydírací potenciál. Mohou jít do stávky, řekl Prymula a varoval před krizí

Na cestu pro ně si vždy musí vyhradit celý den. Jenže teď by musela do města jet zvlášť ještě kvůli objednání léčiv, což by jí samozřejmě náklady ještě zvýšilo. „Autobus jezdí, ale asi třikrát nebo čtyřikrát za den,“ sdělila paní Menglerová.

Legislativní návrh by více zatížil také lékárníky odkázané na distributory. „Rozhodně to pro nás bude více práce, co se týče změn v objednávkových systémech a sledování množství léků na distribucích. Nevím, jak by tahle práce měla být financována,“ řekla vedoucí lékárnice z Hradce Králové Kateřina Jelínková.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) tvrdí, že novela zvýší plošnou dostupnost léků na všech lékárnách rovnoměrně. „Neuděláme nic, co by poškodilo malé lékárny nebo co by zhoršilo dostupnost léků pro pacienty,“ sdělil.

Podle opozice je to ale nesmysl. „Netýká se volně prodejných léků, není tam nic, co by mělo zlepšit situaci s léky,“ řekl poslanec Kamal Farhan (ANO). „Pokud lék chybí fyzicky, třeba kvůli výpadku nějaké látky, pochybuji, že to novela vyřeší,“ uvedla poslankyně Karla Maříková (SPD).

Lékárníci doufají, že se včas dozvědí, kterých skupin léků se případná regulace bude týkat, a že za běžné skladové zásoby nebudou čelit milionovým pokutám.

Tagy: