O2 na Slovensku dočasně zablokovalo oblíbený portál Twitch. Kvůli jedinému uživateli

Slovenská pobočka mobilního operátora O2 dočasně blokovala přístup na populární streamovací portál Twitch. Důvodem bylo rozhodnutí soudu, který na žádost slovenského Úřadu pro regulaci hazardních her (ÚRHH) zakročil proti jednomu z uživatelů. Protože ale nešlo blokovat konkrétní profil osoby, šla mimo hru celá stránka. Nakonec ÚRHH i O2 přehodnotily situaci a server opět zpřístupnily, uvedl slovenský operátor pro CNN Prima NEWS.

Portál Twitch v současnosti patří k nejpopulárnějším streamovacím službám, na tomto poli zdatně konkuruje i velikánům jako YouTube. Jde o platformu, kterou si oblíbili především fanoušci her, jelikož většina obsahu tvoří živá vysílání z hraní i esportové turnaje. Během pandemie se ovšem z Twitche stalo útočiště i pro jiné skupiny lidí. Mnozí z pohodlí domova vysílali například koncerty, workshopy, přednášky i kurzy vaření či bohoslužby.

Pro nemalý počet kreativců je pak Twitch i slušným zdrojem přivýdělku či rovnou plnohodnotnou prací – svým obsahem baví desítky tisíc lidí, kteří jim na oplátku posílají příspěvky.

Zablokování služby na Slovensku se proto pochopitelně setkalo s obrovskou vlnou nevole. Lidé se nemohli dostat na stránky služby, místo toho na ně vyskakovala informace, že jejich připojení není soukromé, upozornil web zive.aktuality.sk. I po odsouhlasení možných rizik se místo homepage streamovací služby dočkali hlášky, že je Twitch.tv jedním ze zakázaných položek na seznamu ÚRHH.

„Ano, dneska O2 SK zablokovalo celý Twitch na Slovensku, protože jeden streamer porušoval zákony o hazardních hrách. Tohle je tak absurdní situace srovnatelná maximálně s tím, že by se rozhodl provider zablokovat Facebook v Čechách kvůli (Tomiu) Okamurovi,“ rozčiloval se známý český streamer a esportovec Petr Žalud, známý pod přezdívkou Czechcloud.

Důvodem mělo být rozhodnutí soudu, které vyhovělo žádosti regulačního úřadu k zablokování profilu streamera s přezdívkou The Dandis. Ten údajně na Twitchi porušoval zákon o hazardních hrách, detaily už ale stanovisko ani veřejný seznam zakázaných adres nezmiňují. Jako první zakročilo O2, přičemž po vydání soudního příkazu budou to samé muset učinit i zbylí operátoři a provideři internetového připojení.

Portál blokoval pár dní, pak operátor ustoupil

Kamenem úrazu se ale stala skutečnost, že takto plošně nelze zablokovat konkrétní adresu na profil uživatele. Proto se operátor k překvapení slovenských uživatelů rozhodl znepřístupnit celou platformu, dle některých lidí s výjimkou mobilní aplikace. Po několika dnech ale slovenské O2 nakonec ustoupilo tlaku a po konzultaci s regulačním úřadem počká s blokací až do vydání soudního příkazu, případně až se přijde na lepší technické řešení.

„O2 má jako operátor povinnost blokovat webová sídla, postupuje při tom na základě zákona o hazardních hrách a řídí se doporučeními Ministerstva financí SR a Úřadu pro regulaci hazardních her,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí slovenské pobočky Tereza Molnár. Úřad přidal adresu www.twitch.tv/ddandis – tedy přímou adresu na profil provinilce – na seznam zakázaných adres už 21. června. Na základě toho pak O2 zakročilo, načež se projevily výše zmíněné problémy.

„Vzhledem k tomu, že je technicky možné blokovat jen celé webové sídlo a nikoliv konkrétní účet, po prověření situace s ÚRHH ponecháme webovou lokalitu Twitch.tv odblokovanou do vydání soudního příkazu,“ doplnila Molnár ve stanovisku pro redakci.

Vyhráno nicméně není. Nyní musí operátoři přijít na technické řešení, jak blokovat jen konkrétní adresy a nikoliv stránky na úrovni tzv. DNS záznamu druhého řádu. Tím se totiž znepřístupní adresy v rámci celé internetové domény. Zda už má ÚRHH nebo O2 na stole lepší alternativy, jak vyhovět soudnímu příkazu, redakce CNN Prima NEWS zjišťuje.

Tagy: