Vesmírný šrot zasáhl dům na Floridě. Trosky z kosmu těsně minuly mého syna, zuří otec

Chvíle plné strachu a nejistoty zažili obyvatelé rodinného domu na Floridě, jejichž rezidenci zasáhl zbytek baterie z Mezinárodní vesmírné stanice. Kovový předmět prorazil střechu a dostal se až do přízemí budovy. Vyšetřování případu se ujala americká NASA. S přibývající lidskou aktivitou ve vesmíru mohou být podobné události stále častější, varují vědci. Píše o tom zpravodajský web The Guardian.

V pátek 8. března zasáhl dům Alejandra Otera ve městě Naples na Floridě zdánlivě neidentifikovatelný kovový předmět. Podle odborníků se jednalo o část baterie z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), uvádí The Guardian.

Kovový úlomek prorazil střechu domu a další dvě patra. Během dopadu úlomku se v domě nacházel Oterův syn. Bez zranění se incident obešel jen shodou šťastných náhod. „Byla to obrovská rána. Málem to zasáhlo mého syna. Nacházel se dva pokoje od toho, slyšel všechno,“ uvedl Otera s tím, že „něco“ prorazilo dům a pak to udělalo velkou díru na podlaze a ve stropě. „Když jsme se o tom dozvěděli, nechtěli jsme tomu uvěřit. Okamžitě mě napadlo, že se jedná o meteorit,“ doplnil vystrašený majitel domu.

Jak již dříve CNN Prima NEWS informovala, na možné dopady vyřazených částí z ISS do oblasti upozorňovali astronomové již od 7. března. „Návrat bateriové palety EP-9 zpět do atmosféry je v současné době předpovídán mezi 8. březnem 12:30 světového času a 9. březnem 8:30 světového času. Při vstupu do zemské atmosféry paleta zcela neshoří. Pravděpodobně až půl tuny úlomků mohou zasáhnout povrch Země,“ varoval na sociální síti X astronom Jonathan McDowell z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

„Skoro to trefilo mého syna. Můžete mi prosím pomoci spojit se s NASA? Psal jsem jim zprávy i e-maily, ale neodpovídají,“ reagoval na vědce Otera a zároveň sdílel fotografie nejen kovového úlomku, ale i škod na svém domě.

Vědci z NASA událost pečlivě zkoumají. Incidenty, kdy vesmírný odpad poškodil majetek na Zemi, jsou vzácné. Zmíněný úlomek byl součástí nákladní palety s bateriemi, které byly vyřazeny z ISS v březnu 2021. „Pokud je objekt ve vlastnictví NASA, poškozený majitel domu nebo jeho pojišťovna by mohli vznést nárok vůči federální vládě,“ cituje web Ars Technica Michelle Hanlonovou, ředitelku Centra pro letecké a vesmírné právo na Mississippské univerzitě. Problematický by podle ní mohl být nejasný původ předmětu. „Pokud se jedná o objekt, který byl vyroben a vypuštěn do vesmíru jinou zemí, byl by v takovém případě za způsobené škody plně odpovědný daný stát,“ dodává Hanlonová.

V případě poškození domu Alejandra Otery by vymáhání kompenzace od americké vlády bylo složité. Baterie byly ve vlastnictví NASA, ale zároveň připojeny k paletové konstrukci vypuštěné japonskou kosmickou agenturou.

Vesmírný odpad jako hrozba pro Zemi?

Důsledkem přibývající lidské aktivity na orbitě bude vesmírný odpad představovat stále větší problém, upozorňuje Evropská vesmírná agentura (ESA). Bezprostřední nebezpečí podle vědců ale v tuto chvíli nehrozí.

Roční riziko zranění člověka kosmickým odpadem je podle ESA menší než 1 ku 100 miliardám. Sledováním a vyhodnocováním potenciálních rizik dopadu vesmírného odpadu se zabývá řada institucí, jako právě např. Evropská vesmírná agentura nebo Americká síť pro dohled nad vesmírem (US Space Surveillance Network). V mezinárodních projektech sledování tzv. blízkozemního prostoru byli v minulosti zapojeni i čeští vědci a astronomové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejdelší testovací let společnosti SpaceX. Loď se ztratila, přesto jde o úspěch. Podívejte se na reportáž

Tagy: