Zranění šrotem z vesmíru? Větší šance v loterii, popsal expert. Kam dopadly baterie z ISS?

Mezinárodní vesmírná stanice

Odborník v oblasti astronomie Spratek o dopadu vesmírného odpadu

V případě vesmírného odpadu z družic existuje jen extrémně malá možnost, že by nestihl při vstupu do atmosféry shořet, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS odborný pracovník v oblasti astronomie Jan Spratek. V souvislosti s dopadem zbytku baterií z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na povrch Země přirovnal pravděpodobnost možného nebezpečí k výhře v loterii.

„Pokud by odpadlá část družice nestačila celá shořet v atmosféře, dopadly by na povrch Země kousíčky izolačního materiálu, které by se daly přirovnat k listí,“ objasnil expert.

K TÉMATU: Proč je kosmické smetí problém? Experti ukázali nejen na Muska, zmínili i planetární obranu

Připomněl, že avizovaný šrot, který měl podle prognóz dopadnout na německém území i u českého pohraničí, tvořily baterie z ISS.

„Existuje extrémně malá možnost, že vše nestihlo shořet. V takovém případě se bavíme zhruba o 100 až 200 kilogramech, které se v atmosféře nadále štěpí. Na povrch Země by tedy dopadly kousíčky o velikosti klíče,“ vysvětlil Spratek s tím, že možné ohrožení člověka je stejně pravděpodobné jako výhra v loterii.

Nyní se čeká na očitá svědectví pozorovatelů a shromažďování dat. „Podle výpočtů je možné, že objekt shořel někde nad Indickým oceánem. V takovém případě úlomky dopadly právě do této oblasti,“ pronesl odborník ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Od chytré pračky k umělé inteligenci. Cesty zpět není, říká expertka. Poradila, jak s AI žít

Tagy: