Experti: Zastavení plynu z Ruska je stále reálné. Svět se nepohnul dobrým směrem

Začátek stavby původního plynovodu Nord Stream v Rusku. (9.4.2010)

360° (502)

Hrozba, že se dodávky plynu z Ruska zastaví, je stále reálná. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se na tom shodli ekonomka Jana Matesová a zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška. Podle nich se svět nepohnul příliš dobrým směrem a válka bude trvat ještě dlouho.

Podle Bartušky mohou nastat tři varianty. „Plyn zastavíme my nebo Rusko. Myslím ale, že to bude třetí možnost, a to, že půjde o důsledek sankcí a protisankcí, které jsou ostřejší a vzájemné. Zastavení dodávek plynu z Ruska je stále reálné,“ uvedl.

Matesová doplnila, že válka na Ukrajině, jak ji nyní vidíme, bude trvat ještě dlouho. „Cílem sankcí bylo dovést Rusko do situace, aby nemohlo pokračovat ve válce a odradily ho od dalších expanzí. Věděli jsme, že k převratu nepovedou,“ připomněla.

Řešením je plynovod z Česka

Bohužel podle ní vidíme jen to, že válka stojí stále více životů. „Zdá se, že ruské vedení je přesvědčené vést válku dál. Stejně tak budou pokračovat sankce. Ruskou ekonomiku to bude stát mnoho,“ doplnila.

Bartuška uvedl, že součástí řešení by bylo vybudování plynovodu z Česka do Polska. „Tedy, mít více propojení k sousedům. Získat nějaký plyn přes Polsko, část přes Německo. Teď se vytváří trh s plynem řadu let dopředu. Vytváříme ho společně,“ pokračoval.

Přesto věří, že by Evropská unie i Česko zvládlo fungovat i bez ruského plynu. „Ve finále jsme bohatý kontinent a jsme schopni reagovat velmi rychle. Mnozí věří, že se to stát nemůže, jenže bohužel se svět pohnul ne úplně dobrým směrem. Nevěřím, že se můžeme vrátit do stavu před válkou,“ dodal. S tím souhlasí i Matesová.

„Také tomu nevěřím. Jak řekla paní Drábová: ‚Měli jsme 30 let prázdniny, které skončily.‘ Prožili jsme šťastnou dobu. Poslední dva tisíce let tak historie nevypadala. Budeme se vracet o třicet let zpět. Nemusí to být tragické, ale bude to jiné. Jiné nejistoty, jiná struktura ekonomiky a životního stylu,“ uzavřela.

Tagy: