Obce mají problém sehnat dodavatele energií. Opozice mluví o vládním amatérismu

Pražská energetika pokračuje v odpojování klientů, kteří včas neodešli z režimu dodavatele poslední instance (DPI) a současně nekomunikují a za odběr elektřiny neplatí.

Obce řeší dodavatele energií pro příští rok

Některé obce mají problém sehnat dodavatele energií. Kvůli vysokým cenám přitom musejí dělat výběrová řízení. Z problému se proto stalo velké politické téma. Opozice mluví o vládním amatérismu, ministerstvo průmyslu a obchodu naopak ujišťuje, že obcím pomůže.

Navýšit limit, do kterého není na zakázky potřeba výběrové řízení. Jen tak se prý obcím při hledání dodavatele alespoň trochu uleví. „Jedinou cestou je v tuto chvíli změna zákona a jednotlivých limitů. Protože alfa a omega toho, abychom dokázali dodávat do samospráv energie za zastropované ceny, je mít dodavatele,“ popsal předseda svazu měst a obcí ČR František Lukl (STAN).

Výběrová řízení se musí dělat u zakázek nad dva miliony. Kvůli vysokým cenám teď ale dodávky energie limit překročí ve větším počtu obcí. A tendr trvá mnohdy až půl roku. „Výběrová řízení už by se do konce roku při této změně nemusela stihnout,“ varoval předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „Ministerstvo to totálně podcenilo, neřešilo se vůbec nic. Vygradovalo to do situace, kdy jsou ceny takové, jaké jsou teď,“ sdělil místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Podle ministerstva průmyslu ale stát městům a obcím pomůže. „Pokud se obcím nedaří tímto způsobem dodavatele poptat, pomůže jim kontraktační povinnost. Na základě ní budou mít odběratelé, na které se strop cen vztahuje, ale dlouhodobě neúspěšně poptávají dodavatele elektřiny, možnost obrátit se na dodavatele poslední instance. Ti jim budou mít povinnost nabídnout dodávky elektřiny za zastropovanou cenu,“ řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Marek Vošahlík.

Pokud by města do režimu DPI spadla, měla by přinejhorším platit zastropovanou cenu. Podle svazu to ale není jediný problém. Obce by byly také rády, kdyby se změnila pravidla poskytování pomoci firmám. Někde by totiž mohly mít problémy třeba s provozem veřejného osvětlení. „Jsou i technické služby jednoho velkého města, které mají 260 zaměstnanců a mají energetiku do veřejného osvětlení danou na sebe. To znamená, že se nevejdou do zastropování,“ popsala výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková.

Zastropované ceny se totiž týkají jenom firem do 250 zaměstnanců. „Je třeba hledat varianty, ať už přes státního obchodníka nebo přes stávající obchodníky, aby se vytvořila speciální cena. A to nejenom pro veřejnou sféru, ale samozřejmě i pro podniky a pro firmy,“ řekl Havlíček. V průběhu listopadu pak budou zástupci měst a obcí o dalších změnách jednat s premiérem.

Tagy:
energie Karel Havlíček Tomio Okamura František Lukl výběrové řízení ANO 2011 Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Svaz měst a obcí České republiky