Senátorky chtějí řešit očkování až u soudu v Haagu. Babiš jim doporučil psychiatra

Do týdne by mělo být jasno, jaká budou pravidla pro aplikaci třetí dávky vakcíny proti covidu.

Kolegové kritizují senátorky za napadení výhod pro očkované

To, že mají očkovaní lidé oproti neočkovaným výhody, by podle senátorek Aleny Dernerové (nestr.) a Jitky Chalánkové (nestr.) mohl být zločin proti lidskosti. Chtějí, aby situaci prošetřil dokonce Mezinárodní trestní soud v Haagu. I v senátorských klubech, které se hlásí k podpoře očkování, se tu a tam objeví několik jedinců, kteří ho odmítají. A tak je pár dnů před volbami oheň na střeše.

Trestní tribunál v Haagu v minulosti odsoudil například šéfa rebelské armády z Ugandy za válečné zločiny, vraždy, mučení, znásilňování či únosy. Řeší i genocidu a zločiny proti lidskosti. A právě kvůli takovým zločinům by nyní mohl vyšetřovat i členy české vlády. „Očkovaní – mají právo. Neočkovaní – právo nemají. Setkáváme se s tím, že po nich chtějí telefony či e-maily, a to na místech, kde byste je vůbec dávat nemuseli,“ uvedla senátorka Alena Dernerová, která je členkou senátorského klubu Starostů.

I to je jeden z důvodů, proč se senátorky Jitka Chalánková (členka senátorského klubu ODS a TOP 09) a Dernerová připojily k podnětu některých Slováků, Francouzů a Britů. Obě jsou v Senátu jako nestraničky – jedna za STAN, druhá za ODS. Vadí jim očkování, vládní opatření, údajně nedostatečné podklady nebo to, kdo je připravil.

„Obě dámy asi potřebují psychiatrické vyšetření. My jsme chránili životy našich lidí, očkování je účinné. Tyto akce nepomáhají k tomu, abychom zabránili návratu covidu,“ reagoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Stejně nad reakcí senátorek kroutí hlavou ministr zdravotnictví. „Nechce se mi tomu věřit, přijde mi to tak absurdní a tak úplně mimo, že až uvidím kolegyně, zeptám se jich na to. Paní Dernerovou znám a nechce se mi věřit, že by toto vymyslela,“ divil se Adam Vojtěch (za ANO). Podle některých právníků taková věc trestnímu tribunálu ani nepřísluší a navíc je podání špatně připraveno. Nejspíše tak senátorky s ostrým nařčením neuspějí.

Pirát Dostál jako ministr? Mnozí nesouhlasí

„Netvrdím, že je to absolutně vyloučené. Ale že by to byla genocida nebo zločiny proti lidskosti, to teda ne, to dohromady nedají,“ okomentoval návrh právník Tomáš Sokol. A jinak než senátorky to vidí i šéf horní komory, ve které obě sedí. „Je zodpovědné a správné nechat se naočkovat. Pokud má někdo jiný názor, nechť si ho ponechá, ale nepřijde mi adekvátní si na to stěžovat u mezinárodního soudu,“ reagoval Miloš Vystrčil (ODS).

Nejen v ODS a u Starostů se teď řeší hlasy možných odmítačů očkování. Například Ondřeje Dostála chtěli Piráti po volbách udělat ministrem. Nejprve to tajil, ale nakonec se ukázalo, že není očkovaný. To se některým členům nelíbí. „Jako řadový člen stále více nesouhlasím s osobou Ondřeje Dostála jako kandidáta na ministra zdravotnictví,“ reagoval Pavel Moravec. Podle dalšího z členů Petra Daubnera Dostál svým výrokem škodí Pirátům.

„Jeho sebereflexe je zcela nulová. Takto zkrátka nemůže mluvit kandidát na ministra zdravotnictví. Ledaže by kandidoval za Volného nebo Okamuru,“ opřel se do Dostála. Několik odmítačů se najde i u Babiše, který očkování vychvaluje. Třeba poslanec hnutí ANO Pavel Staněk nedávno řekl, že si chce počkat, až se vyvine druhá nebo třetí generace vakcíny. Za to pak schytal kritiku například od imunologa Václava Hořejšího.

Tagy: