Po očkování Olze ochrnul obličej, úředníky to mrzí. Odškodnění ale nedostane, nemá nárok

Paní Olga po vakcinaci proti covidu trpí obrnou licního nervu.

Odškodnění za covid

Rok a půl platí zákon, na jehož základě mohou lidé žádat o odškodné za újmu způsobenou očkováním. Dosud však nikdo z žadatelů neuspěl. Ani paní Olga, která po očkování trpí obrnou lícního nervu. Ministerstvo zdravotnictví vzkázalo, že ho situace sice mrzí, ale že na odškodnění stejně nárok nemá.

„Rozbolela mě ruka, bolest postupovala do ramene přes krční páteř až do ucha. V noci jsem kvůli tomu nemohla spát,“ líčí paní Olga, která ničemu z toho nevěnovala velkou pozornost. Myslela si, že jde o běžné nežádoucí účinky po očkování. Její stav se však rapidně zhoršoval. Silně ji rozbolela půlka hlavy a bolest nešlo ničím utišit.

„Šestý den po očkování se mi zdálo, že mám něco s pusou, jako by se mi kroutila. Když jsem se ráno vzbudila, měla jsem ochrnutou půlku obličeje. Nemohla jsem zavřít oko, pořádně se napít nebo najíst,“ vzpomíná paní Olga. Praktická lékařka ženu poslala na neurologii, kde podstoupila řadu vyšetření včetně bolestivé lumbální punkce – odběru mozkomíšního moku z páteřního kanálu.

Výsledky? Všechny negativní. „Lékaři mi řekli, že na 99 procent mi obrnu lícního nervu způsobilo očkování,“ sdělila poškozená. S tímto verdiktem souhlasí i samo ministerstvo zdravotnictví. „Pro vakcínu Comirnaty se v případě obrny lícního nervu jedná o očekávaný nežádoucí účinek,“ píší úředníci v zamítavé žádosti o odškodnění.

Litujeme, ale nemůžeme

Paní Olga při snaze získat odškodné po očkování doložila všechny lékařské zprávy, to však instituci nestačí. Po ženě chce i znalecké posudky. „Velice litujeme vašich prodělaných obtíží, které mohly vzniknout v souvislosti s očkováním proti covidu,“ píše resort v reakci. Podle spolku Rozalio, který lidem trpícím následky po očkování pomáhá s administrativou, je právě znalecký posudek v gesci ministerstva.

Pro pacienta, který je ve vypjatém emočním stavu a léčí se z následků, je současná byrokracie příliš složitá a zaplacení znaleckého posudku je pro žadatele, kteří jsou na nemocenské a mají snížené příjmy, finančně náročné. Paní Olze navíc zdravotní potíže přetrvávají. „Otéká mi půlka obličeje, šišlám a možná budu muset jít na operaci s okem, které nemůžu úplně dovřít,“ podotkla.

I když se jedná o značné komplikace, podle ministerstva se s nimi dá žít. „Podle názoru ministerstva se nejedná o zvlášť závažné ublížení na zdraví. Je nám líto, že pro vás nemáme příznivější zprávu,“ napsali úředníci paní Olze s tím, že situaci považují za vyřízenou.

Podle advokátky Zuzany Candiglioty ministerstvu nahrává do karet formulace „zvlášť závažné ublížení na zdraví“. „Toto je pojem, který se vykládá tak, že už musíte skoro umírat, abyste vůbec něco dostali. Vždy si najdou výmluvu, proč odškodnění nepřiznat. Zákon je napsaný tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá,“ nesouhlasí s postupem ministerstva, ale ani se zněním zákona právnička.

Očkování jí život ztížilo

Snad o něco snadněji se bude vyřizovat žádost o odškodnění paní Zuzaně. Ta pět minut po podání druhé dávky dostala anafylaktický šok, který se během její hospitalizace dostavil ještě několikrát. Na očkování šla kvůli tomu, že měla lehké astma a srdeční arytmii, koronavirus by tak pro ni mohl být fatální.

Po druhé dávce se její problémy výrazně zhoršily. Vrátily se astmatické záchvaty, které se učí rozpoznávat od anafylaktického šoku. A nedílnou součástí její kabelky se stalo adrenalinové pero. Žena by podle advokátky teoreticky nárok na odškodnění měla, protože s ním předběžně počítá prováděcí vyhláška, která ale ještě není schválená.

„Měla by usnadnit situaci žadatelům, jejichž újma byla popsána ve vyhlášce, ale ne všem žadatelům. Příkladem je anafylaktický šok. Zde by měli situaci usnadněnou v tom, že by to bylo považováno za prokázané,“ doplňuje advokátka Candigliota.

Setkali jste se po očkování s vážnými vedlejšími účinky? Kontaktujte nás přes e-mailovou adresu zpravy@iprima.cz.

Tagy: