Objednaní lidé nechodí na odběry kvůli koronaviru. Ostatní tak čekají třeba týden

Slovensko zavedlo koncem října celoplošné testování na covid.

V Ústeckém kraji čekají lidé i týden na test na koronavirus. Proč?

Někdy i týden čekají lidé na odběry kvůli testům na koronavirus v Ústeckém kraji. Rezervační systém totiž blokují ti, kteří se objednají, ale na odběrová místa nakonec nepřijdou, je jich až třetina. Aktuálně je v Ústeckém kraji téměř 11 tisíc nakažených.

Bolesti nohou, křeče v hlavě a rýma s kašlem. Právě kvůli tomu se pan Petr z Ústí nad Labem rozhodl nechat dnes otestovat. Samotný odběr trval necelou minutu. „Včera ráno jsem byl u doktora, zavolal jsem a objednali mě dneska na půl druhou,“ říká pan Petr.

Kapacita tohoto odběrového místa v Ústí nad Labem je přes 200 lidí denně. Rekordním číslem je tady 440 odebraných vzorků. Ne všichni ale při objednání získají termín do druhého dne. „Čekací doba byla minimálně 5 až 7 dní,“ popsala další zájemkyně o test, Romana.

Nepřijde až třetina objednaných

Až třetina pacientů totiž na odběry nedorazí a blokují tak místo ostatním. „Jeden pacient si například zarezervoval 8 termínů,“ nastínila pro CNN Prima NEWS Dana Vaculíková, hlavní hygienička Krajské zdravotní. Na delší čekací doby může mít vliv také to, že se v některých regionech šíří nákaza rychleji a odběrová místa jsou v daný čas přetížená.

„Ten kdo má auto, třeba pro něj bude schůdnější dojet do sousedního města, kde ty termíny můžou být příznivější,“ říká ředitelka KHS Ústeckého kraje Lenka Šimůnková. Situace se nyní vyvíjí tak, že termíny by se měly urychlovat a vůbec by se to mělo vše zlepšovat. „Necítím teď nějakou potřebu do toho nějak zásadně zasahovat,“ prohlásil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Krajská zdravotní zatím neuvažuje o rozšíření odběrových míst. S testy pomáhá také armáda nebo hasiči, kteří odebírají vzorky v domovech pro seniory.

Tagy: