Na letišti všechny otestovat a dát do karantény, navrhuje Flegr. Bojí se nových mutací

Jaroslav Flegr

„Vláda musí zabezpečit hranice před příchodem mutací koronaviru, na které nebudou vakcíny zabírat,“ řekl CNN Prima NEWS evoluční biolog Jaroslav Flegr. Podle něj bychom se také měli zaměřit i na turisty, kteří k nám přicházejí přes pražské letiště.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pořadu Partie CNN Prima NEWS uvedl, že za posledních 14 dní bylo v Česku odhaleno 56 nových mutací koronaviru. „Mutantů tady musí být mnohem více,“ reagoval Flegr.

„Teď je před vládou nejtěžší a nejdůležitější úkol – aby zabezpečila hranice před příchodem mutací, které známe, i těch, které se objevují. Přijdou úplně nové mutace, strašně nebezpečné v tom, že na ně moc nebudou zabírat vakcíny,“ řekl Flegr.

„Když je k nám teď budou tahat turisti, může to být velikánský problém. Měli bychom pečlivě utěsnit nejdůležitější místa jako pražské letiště, všechny na místě otestovat PCR testy a poslat do karantény, než bude znám výsledek. Když někdo přijede z rizikové země, měl by po pěti dnech absolvovat druhý test a teprve potom jít ven z karantény,“ pokračoval Flegr. „Je to strašně důležité, jinak bude očkování na nic,“ dodal.

Biochemik Zdeněk Hostomský ale s Flegrem ostře nesouhlasil: „Jsem naprosto proti tomu, co pan profesor říkal – zavřít hranice a zašpuntovat se. Varianty přijdou, vakcína funguje. Pokud bude zapotřebí udělat novou vakcínu, technika tady je.“

V pondělí ráno otevřely zbývající obchody, v dalších krajích se žáci vracejí do škol a venku můžeme odložit roušky. Podle Arenbergera se rozvolňování nesmí uspěchat. Podle Flegra další vlna koronaviru nepřijde, až budeme proočkováni z více než 80 procent. „Obávám se, že se budeme muset dostat na 82 až 85 procent, aby se to tady znova nerozjelo. Ale máme na to poměrně dost času, snad se nám to podaří,“ dodal Flegr s tím, že v zimě je virus více infekční.

Tagy: