OBRAZEM: Přišly o domov. Nyní kuchařky z Ukrajiny okouzlují Čechy svými specialitami

Nenápadné bistro u zastávky Dvorce v pražském Podolí láká na tradiční ukrajinské pokrmy. Hned u okýnka hladové strávníky přivítá milý ukrajinský personál, který mluví lámanou češtinou. Do Česka přitom tyto čtyři Ukrajinky dorazily teprve před pár týdny. S úsměvem na rtech nabízí typické ukrajinské speciality, které samy ručně vyrábí. I za tak krátkou dobu provozu sbírají nadšené ohlasy ze strany českých strávníků.

Většina Čechů při první návštěvě zpravidla sáhne po starém známém boršči, vydatné polévce z červené řepy. V nabídce skromného bistra se ale nacházejí i další pokrmy, se kterými se tuzemští zákazníci teprve seznamují – plněné těstovinové vareniky, zelné závitky s masem, bramborové zrazy s houbami či sladké ukrajinské palačinky.

Když návštěvníci tápou při pohledu na popsanou nabídkovou tabuli, nebojí se kuchařky i přes lámanou češtinu poradit, co si z výběru ukrajinských domácích specialit dát. Třebaže se Ukrajinky věnují práci, která je baví, cestu do Česka si jako spousta jejich krajanů nevybraly dobrovolně.

„Jejich příběhy jsou opravdu hodně smutné. Pět dnů utíkaly, hledaly vlaky a jezdily od západu k východu. Snažily se dostat na západní hranice,“ přiblížil příběh čtyř uprchlic provozovatel Bistra Vltava Jan Beneš.

Tyto Ukrajinky ale nebyly jediné, které prchaly před ruskou invazí na Ukrajině. „Všechny vlaky do Polska byly přeplněné. Dámy proto nasedly do jediného volného vlaku, který zrovna mířil do Prahy. Své muže musely nechat doma,“ pokračoval provozovatel Centra duševního klidu Sauny Vltava.

Roli sehrál i covid

Beneš si tehdy hledal posilu do kuchyně, která by v areálu Sauny Vltava připravovala pokrmy pro jeho klienty.

„Už jsme měli připravenou smlouvu s provozovateli rychlého občerstvení, ale úplně nám to nezapadalo do našeho konceptu. V tu dobu vznikl konflikt na Ukrajině a já jsem zrovna dostal covid. S kamarádem, se kterým jsme to tu řešili, vznikl podnět, zda nezkusit ukrajinskou kuchyni. Říkali jsme si, kdo ji tady zná...“ popsal Beneš.

Z dlouhé chvíle kvůli nemoci, kterou si zrovna procházel, začal brouzdat na internetu. „Začal jsem hledat možnosti, společnosti a nadace, které se zabývají uprchlíky. Všude mi bylo sděleno, že jim zprostředkovávají bydlení, o práci však tehdy ještě nebyla řeč,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS provozovatel.

Všechny jsou z jedné rodiny

Kontaktoval proto koordinátorku na Hlavním nádraží v Praze, která měla na prchající Ukrajince kontakt. „Poprosil jsem ji, zda by mi vyhledala někoho z gastronomie. Odkázala mě na čtyři velice sympatické a hrozně příjemné dámy, které u nás začaly pracovat,“ popsal celý proces Beneš a zároveň dodal, že všechny jsou z jedné rodiny. „Kuchařka, druhá pekařka a dcera jedné z nich má zkušenosti i s vedením restaurace. Dálkově také studuje ekonomii a medicínu,“ doplnil.

Prakticky hned po příjezdu začaly společně vymýšlet, jaké speciality by chtěly Pražanům podávat. „První dny jsme hledali způsob, jak se dorozumět. Zjišťovali jsme, co vše umí vařit a zkoušeli jsme to napasovat na náš provoz. Začaly nám připravovat jednotlivé tradiční pokrmy a my jsme zjistili, že nám ukrajinská kuchyně moc chutná,“ konstatoval Beneš.

Do té doby znal jenom boršč. „Pokrmy jako vareniky, pampušky nebo zrazy. Vůbec jsem netušil, co to je. Postupně jsme ale zjistili, že to je přesně to, co hledáme,“ zdůvodnil Beneš, který pro své hosty hledal zdravější alternativu ke smaženým jídlům.

„Vše připravujeme samy. Od těsta, které si mícháme, až po maso na vareniky,“ popsala redakci CNN Prima NEWS jedna z ukrajinských kuchařek s tím, že jejich ukrajinská jídla jsou i velmi sytá a rozmanitá. Přestože musela čtveřice opustit rodnou zem, jsou rády, že jsou v bezpečí a věnují se tomu, co je baví.

Po měsíci provozu je s ukrajinskou rodinou spokojený i provozovatel a vymýšlí, jak podnik rozvinout. „Diktují nám, co by potřebovaly. Hledáme správné suroviny, například brynzu vozíme až z Moravy. Abych pravdu řekl, spíš za nimi vlajeme a nestíháme, protože vymýšlí nové a nové věci,“ přiznal Beneš s tím, že kromě pokrmů uvažují také o tom, že by otevřeli nové provozovny.

Tagy: