OBRAZEM: Prahu čeká velká proměna. Podívejte se, jak bude vypadat Kulaťák či Rohanský ostrov

Metropole se v blízké budoucnosti promění k nepoznání. Zástavba a úprava Vítězného náměstí se po sto letech dokončí a příjemným místem k relaxaci se stane i oblast Rohanského ostrova. Podobu obou významných lokalit v minulých dnech představil Institut plánování a rozvoje (IPR). Za pozornost stojí také přestavba Masarykova nádraží, která míří do finále. Do kanceláří se již začaly stěhovat firmy, a lidé navíc mohou využívat například první kavárny v přízemí.

Vítězné náměstí

Praha již zná budoucí podobu jednoho z nejvýznamnějších náměstí v metropoli. Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na dostavbu 4. kvadrantu Vítězného náměstí se stal společný návrh nizozemské kanceláře Benthem Crouwel Architects a českého studia OVA. Dostavba, která by měla být hotová na přelomu let 2028 a 2029, bude respektovat původní prvorepublikový urbanistický záměr.

ČTĚTE TAKÉ: Proč Česko hrubě zaostává v budování infrastruktury? Svatý formalismus, tvrdí experti

„Místo se silným odkazem Antonína Engela bylo těžkým oříškem, podařilo se nám ale společnými silami dostat do Prahy skutečně špičkové světové i české architekty, kteří přišli se skvělými návrhy. Vítěznému návrhu se podařilo správně odpovědět na kladené výzvy a dle mého názoru skvěle dokomponuje ‚kulaťák‘,“ sdělil pražský náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN).

Vítězné náměstí vzniklo v roce 1925. Jeho urbanistický koncept navrhl Antonín Engel, nikdy ale nebyl dokončen. Změnit to má právě dostavba čtvrtého kvadrantu. Vítězné náměstí mělo několik názvů, například v letech 1952 až 1990 se jmenovalo Říjnové revoluce. Mezi Pražany se pro něj vžil název Kulaťák.

Rohanský ostrov

Metropole se v příštích letech dočká také nového parku, který má ambici stát se jedním z pražských center pro relaxaci. Doposud spíše přehlížený a zanedbaný prostor Rohanského ostrova se uskuteční po částech a začne v příštích letech.

„Rohanský ostrov a všichni Pražané, kteří tam chodí, si hezčí podobu této lokality zaslouží. Věřím, že nový park k tomu přispěje. A jsem rád, že projekt zohledňuje nejen místní specifika, ale nezapomnělo se ani na protipovodňovou ochranu města,“ řekl během čtvrtečního představení projektu primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Vítězný návrh na rozdíl od původně avizovaného záměru města nepočítá s obnovením slepého ramene řeky, které dříve oddělovalo Rohanský ostrov od Karlína. Návrh namísto toho počítá se snížením terénu a vzniku promenády podél Vltavy. Dále budou v parku sportoviště, hřiště a další rekreační plochy.

Masaryčka

Pražské proměny však nejsou pouze otázkou budoucích let. Konkrétní výsledky velkolepých plánů již můžeme pozorovat v okolí Masarykova nádraží. Na dřívějším brownfieldu v ulici Na Florenci již takřka vyrostl reprezentativní a dlouho očekávaný kancelářský komplex z pera světoznámé architektky Zahy Hadidové.

Přestože se stále pracuje na ozdobných prvcích budov, získaly již kolaudaci a stěhují se do nich první nájemci. Postupně se tak například již otevírají kavárny a restaurace v parteru.

Rekonstrukce však v brzké době čeká také samo nádraží, které se v příštích letech stane cílovou stanicí budované dráhy na letiště. Revitalizace historického secesního nádraží by měla začít na přelomu letošního a příštího roku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Praha nabobtná, dočká se statisíců obyvatel. Školy utrpí nedostatkem míst, hřbitovy nikoliv

Tagy:
projekt Bohuslav Svoboda Petr Hlaváček Praha Rohanský ostrov Praha Masarykovo nádraží Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy Vítězné náměstí Antonín Engel