OBRAZEM: Zkáza, nerovný boj s živlem a oči plné slz. Podívejte se, jak povodně mění české obce

Luže na řece Novohradka. (14.9.2024)

CNN Prima News - živé vysílání

Ještě před pár dny to byla krásná, klidná místa. Jenže pak se přihnala velká voda a všechno je rázem jinak. Ta samá zákoutí jsou plná zmaru, zkázy a bolesti. Podívejte se, jak víkendová povodeň změnila tvář českých obcí.

Hladiny řek v noci na neděli nadále rostly. Nejdramatičtější situace je v Moravskoslezském kraji a na severu kraje Olomouckého, rozvodněné řeky dělají problémy také na jihu Čech.

Na Prachaticku voda v noci přetekla hráz vodní nádrže Husinec. Radnice v Českém Těšíně na Karvinsku nařídila nad ránem evakuaci centra města a ulice Na Olšinách. Nadále stoupá řeka Opava, ve stejnojmenném městě vyhlásila radnice v sobotu evakuaci sídliště Kateřinky.

ČTĚTE TAKÉ: Na Jesenicku sjelo auto do řeky, měli v něm být tři lidé. Po vozidle i posádce pátrá policie

Krnovská radnice nařídila evakuaci Dolního Kostelce a dalších 13 ulic. Jde o 1000 lidí. V Moravskoslezském kraji bylo podle údajů ze sobotního večera evakuováno asi 3000 lidí. Evakuace hrozí v neděli také v Podhradí nad Dyjí na Znojemsku či v Rajhradicích a Opatovicích na Brněnsku. Pršet má na severovýchodě země minimálně do pondělí.

Hasiči za poslední tři dny řešili téměř 6000 událostí. Komplikace jsou na silnicích i na železnici. Rozbouřená řeka Bělá odřízla v noci severní cíp Olomouckého kraje. Voda podemlela hlavní silnici I/44 vedoucí od Jeseníku směrem na Českou Ves, Písečnou a Mikulovice. Česká Ves se zhruba 2500 obyvateli je odříznutá od světa. Povodeň přerušila provoz na železničním koridoru mezi Olomoucí a Ostravou. V Ostravě je uzavřena dálnice D1, kterou zaplavila voda ve Svinově.

Stupeň povodňové aktivity platil ráno na 257 místech. Téměř na třetině z nich byl vyhlášen nejvyšší třetí stupeň nebo stupeň, který Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) označuje jako extrémní povodeň.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Máme velký problém, hlásí kraje. Půda už více vody nepobere, expert popsal důležitý proces

Tagy: