Obstrukce ve Sněmovně? Břídilové, rakouský parlament rozmlátil i lavice, vzpomněl Valeš

Obstrukce jsou nedílnou součástí parlamentní demokracie. Historikové by připomněli rakouský parlament, kde opozice vzala frkačky, bubínky a bila do lavic, až je rozmlátila. Proti nim jsou současní politici břídilové. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl politolog Lukáš Valeš. Dodal, že Parlament v Česku je oproti těm světovým ještě oázou klidu.

„Obstrukce opozice můžeme nazvat hrou, byť pro občany to tak nevypadá. Musíme si uvědomit, že obstrukce k parlamentní demokracii patří, jsou její nedílnou součástí. Historikové by připomněli obstrukce za rakouského parlamentu nebo první Československé republiky. Proti těm jsou současní politici břídilové,“ uvedl Valeš.

Vzpomněl na některé situace z rakouského parlamentu. „Bylo vcelku normální, když ministr nebo vládní poslanec přednášel projev, že opozice vzala frkačky, houkačky, bubínky, bila do lavic, až je rozmlátila, aby zabránila projevu. Tohle jsou vlastně amatéři – to, co vidíme, je poklidné parlamentní zasedání. V některých zemích na východ od nás si poslanci jdou doslova a do písmene po krku, bijí se navzájem. Čili, český parlament, byť to tak nevypadá, je vlastně oázou klidu,“ pokračoval politolog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo si na penzi sám nešetří, je šílenec nebo hazardér. Důchodový systém neexistuje, říkají experti

Aktuální situaci ve Sněmovně Valeš přirovnal ke klasické situaci. „Vládní koalice chce prosadit na sílu velmi nepopulární a právem velmi sporné snížení valorizace penzí. To je pro opozici těžké sousto, na němž chce zvýšit své politické body a ukázat neschopnost koalice. Pro opozici je to vítaný bonbonek. Po rozjitřené prezidentské volbě, kdy je Česko tvořeno dvěma tábory, se tento stav odráží i ve Sněmovně,“ vysvětlil.

Nikdo si nepřeje totalitu

Vyjádřil se také k omezování přednesů ve Sněmovně. „Obstrukce, ať se nám to líbí, nebo ne, jsou legitimní součástí parlamentní demokracie. Pokud je omezíme, tak je to nakročení k nedemokratickému systému, k totalitě. To bychom si asi nikdo nepřál. Chápu vládu, že jí to není vhodné, ale sami si naběhli na babiččinu lopatu. Buď demokracii chceme, nebo ne,“ podotkl Valeš.

Vládě poradil, aby poslance, samozřejmě zejména z řad opozice, „nechala vyhnít“. „Oni se chlapci a děvčata ve Sněmovně unaví a nebude je to bavit. Problémem je ale to, že vláda na to moc spěchá. Kdyby návrh (na snížení mimořádné valorizace důchodů, pozn.red.) předložila v listopadu, tak mohlo legislativní kolečko proběhnout. Ale protože sama hrubě podcenila míru inflace a nic pro její snížení neudělala, tak se objevil problém. Chápu, že to chce vláda vyřešit, ale je to chyba její vlastní politiky,“ dodal.

Tagy:
důchodci Československo demokracie opozice Sněmovna CNN Prima NEWS kritika politolog politici vláda Česko bitka valorizace obstrukce Lukáš Valeš Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky starobní důchod