Queen i Beatles na seznamu „písní smrti“: Co chtějí lidé nejčastěji poslouchat, když umírají?

V závěru života se lidé nejčastěji chtějí obklopit svými milovanými, zavzpomínat a prožít krásné chvíle. Mnohdy však do této fáze vstupuje hudba. Jak vyplynulo ze zprávy britské charitativní organizace Marie Curie – která pomáhá pacientům v závěru jejich života – poslech skladeb vytváří další společné zážitky, pocit normality a přináší i útěchu. Vznikl tak seznam skladeb, o něž lidé nejčastěji před smrtí žádají. Které se dostaly mezi deset nejoblíbenějších a vybrali byste si i vy?

Vůbec první seznam skladeb pro poslední období života. Tak organizace označuje playlist, který pomohli sestavit příbuzní nedávno zesnulých. Právě podpora lidí na sklonku života, aby si podobný seznam skladeb a následný playlist vytvořili, patří mezi častou náplň zdravotních sester z Marie Curie.

ČTĚTE TAKÉ: Blízký umírá, rodina je bezradná. Jak v podobné situaci pomáhá poradenská linka?

Do seznamu se dostaly nejrůznější písně: od těch dojemných, přes tesklivé až k těm, které jsou plné optimismu a tanečních rytmů. Málokoho překvapí, že se jedná zejména o klasiky své doby.

Odborníci zdůrazňují, že hudba hraje v péči o umírající zásadní roli. Ze zprávy vyplývá, že většina lidí na konci svého života poslouchala hudbu (82 procent). Z nich naprostá většina (84 procent) souhlasila s tím, že hudba jejich blízké uvolnila a uklidnila. Zhruba 61 procent lidí se navíc setkalo s tím, že hudba zmírnila úzkost a emocionální strádání jejich nejbližších.

Mezi další přínosy pro ty, jejichž blízcí poslouchali hudbu, patří pomoc při vytváření společného zážitku, který je sblížil (58 procent), vytvoření pocitu normality (53 procent) nebo rozptýlení od fyzických příznaků (29 procent). Takřka dvě třetiny také souhlasí s tím, že hudba poskytla jejich blízkým útěchu (60 procent).

Kterých deset skladeb se tedy objevuje na playlistech lidí v závěru života nejčastěji?

  1. I Will Always Love You – Whitney Houston
  2. My Way – Frank Sinatra
  3. The Best – Tina Turnerová
  4. Over the Rainbow – Judy Garlandová
  5. Girls Just Want to Have Fun – Cyndi Lauperová
  6. Angels – Robbie Williams
  7. Wonderful World – Louis Armstrong
  8. Beautiful – Christina Aguilera
  9. Hey Jude – The Beatles
  10. These Are the Days of Our Lives – Queen

Mezi nejoblíbenější skupiny a umělce, které si lidé přejí slyšet, patří Frank Sinatra, The Beatles, Elton John, Elvis Presley, Tina Turnerová a Whitney Houstonová. Mezi písně, které přinášejí nejvíce radosti během konce života, se řadí The Best od Tiny Turnerové, Over the Rainbow od Judy Garlandové a klasika Franka Sinatry My Way – ta se také umístila na prvním místě mezi písněmi, které se hrají během posledních chvil blízkých.

Odbornice na muzikoterapii, lektorka a vedoucí výzkumná pracovnice Marie Curie na Queen's University v Belfastu, doktorka Tracey McConnellová podotkla, že nevyléčitelné nemoci, bolest a strach z umírání mohou vést k pocitům bezmoci a izolace – a to i v kruhu blízké rodiny a přátel.

„Muzikoterapie může lidem pomoci vyjádřit jejich pocity a zlepšit jejich náladu, ať už je jejich zdravotní stav nebo emocionální situace jakákoli. Důkazy ve prospěch muzikoterapie souvisejí s tím, jak se lidé obecně staví k hudbě. Všichni máme k hudbě vztah, protože nás spojuje s tím, co znamená být člověkem. Naše těla fungují podle rytmů – od tlukotu srdce až po spánkový režim. Písně mohou vyvolávat silné vzpomínky. Někdy, když se něco nedá vyjádřit slovy, pomáhá hudba lidem ‚mluvit‘ o tom, jak se cítí,“ podotkla.

Klíčové je umírání bez bolesti

Zpráva organizace byla zveřejněna po průzkumu s názvem „Postoje veřejnosti ke smrti, umírání a pozůstalým ve Velké Británii (PADDUK)“, který provedlo Výzkumné centrum Marie Curie při Cardiffské univerzitě. Odborníkům se podařilo nahlédnout do priorit lidí v tom, jak by chtěli prožít své poslední měsíce, týdny a dny.

Mezi další klíčová zjištění patří, že na konci života si lidé přejí být bez bolesti a obklopeni svými blízkými. Přesto se každému čtvrtému člověku nedostane péče, kterou potřebuje, když se blíží jeho konec. Dokládá to skutečnost, že třetina umírajících byla v posledním týdnu života silně nebo v převážné míře postižena bolestí, jak vyplynulo z nedávné zprávy charitativní organizace Better End of Life, Time to Care.

ČTĚTE TAKÉ: Vize na smrtelné posteli. Umírající často vidí své zesnulé blízké, tvrdí sestra z hospicu

Kvalita života je přitom základním kamenem dobré paliativní péče a pro lidi to znamená zajistit, aby jejich poslední roky, měsíce a dny zahrnovaly uspokojení jejich potřeb v oblasti fyzické a duševní pohody, přístup k péči za všech okolností a soukromí – to vše může chybět, pokud se jim nedostane včasné a řádné péče.

„Zpráva PADDUK odhaluje, co je pro umírající lidi nejdůležitější, a rozhodně není překvapením, že na prvním místě je kvalita života – bezbolestnost, možnost zachovat si důstojnost a sebeúctu a být obklopen blízkými. To se shoduje s tím, co já a moji kolegové denně slýcháme od lidí, kterým poskytujeme podporu, ať už v hospici, v jejich domovech nebo na Lince pomoci,“ dodala zdravotní sestra Jan Palmerová.

Marie Curie jako přední britská charitativní organizace, která se v závěru života stará o pacienty, kteří nemají k dispozici žádný lék: ať už někdo trpí demencí, srdečním onemocněním, onemocněním motorického neuronu, Parkinsonovou chorobou, pokročilou rakovinou nebo jakoukoli jinou nemocí, na kterou pravděpodobně zemře.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Podzimní vlna covidu dorazila do Česka. Jaké jsou jeho hlavní příznaky?

Tagy:
nemoc zdraví smrt hudba bolest společnost umírání pacient Frank Sinatra hodnoty charitativní organizace Tina Turner příbuzní Marie Curie-Skłodowská muzikoterapie umění a zábava umění, kultura, zábava a média nemoci a zdravotní potíže smrt a umírání