Vize na smrtelné posteli. Umírající často vidí své zesnulé blízké, tvrdí sestra z hospicu

Umírajícím se na sklonku života často zjevují jejich zesnulí blízcí. Tvrdí to zdravotní sestra Julie McFaddenová z kalifornského hospicu, která prostřednictvím sociálních sítí lidem přibližuje své zážitky s těžce nemocnými pacienty a jejich posledními okamžiky před smrtí.

„Stane se to zhruba měsíc předtím, než pacient zemře. Začne vidět příbuzné, přátele i domácí mazlíčky, kteří již odešli. Jsou to duchové nebo andělé, co je navštěvují,“ upřesnila zdravotní sestra.

Nejedná se podle ní o nic výjimečného. Tuto informaci obsahují i edukační balíčky, které rozdávají pacientům a jejich blízkým, aby jim pomohli lépe pochopit, co se ve chvílích těsně před smrtí odehrává.

„Proč se to děje, neumím vysvětlit,“ doplnila McFaddenová. Že pacient začne trpět vidinami, si prý zdravotní sestra uvědomí vždy, když se jí lidé začnou ptát: ,Vidíte to, co já?‘ Nejedná se podle ní ale o halucinace v pravém slova smyslu, tito lidé jsou zcela při smyslech, píše deník The Mirror.

ČTĚTE TAKÉ: Když přichází smrt. Odborníci popsali neklamné příznaky blížícího se konce, jak je poznat?

Pacienti prý z těchto stavů obvykle nemají strach, naopak se cítí klidněji, tvrdí McFaddenová. Chápou to jako vzkaz svých blízkých, kteří jako by se jim snažili říct „brzy pro tebe přijdeme“ či „neboj, pomůžeme ti“.

Pro jev, který bývá označován jako „deathbed vision“ (neboli vize na smrtelné posteli, pozn. red.) či odborněji „death-related sensory experiences“ (smyslové zkušenosti související se smrtí, pozn. red.), však neexistují žádné vědecké důkazy. Umírající pacienti jsou často pod vlivem velkého množství léků a tlumících prostředků, jejich tvrzení proto nelze brát příliš vážně. Při různých zdravotních potížích může navíc docházet k hypoxii, tedy nedostatku kyslíku v těle, což může vést k poškození mozku, tedy orgánu, který následně za tajemné vize nejspíše může.

McFaddenová začala sdílet své zkušenosti před více než rokem na Instagramu a TikToku, kde nasbírala přes milion sledujících. „Chci povědomí o smrti normalizovat tím, že o ní budu lidi vzdělávat,“ uvedla zdravotní sestra. Nápad založit tiktokový účet jí přitom vnukly neteře. „Jednou jsem přijela navštívit svou rodinu a holky natáčely taneční videa. O čtyři dny později jsem si založila účet a rozjelo se to,“ sdělila.

Tagy: