Raketa Starship překonala kritický okamžik, pak explodovala. Expert odhadl, co za tím stálo

Při startu rakety Starship byla zřejmě narušena konstrukce vypouštěcího stolu. Odhadl to český popularizátor kosmonautiky a pedagog Michal Václavík. „Trosky pak mohly poškodit i samotnou raketu a být jednou z příčin nezdaru,“ uvedl. Souprava odstartovala ke svému prvnímu letu ve čtvrtek odpoledne. Krátce na to však expolodovala.

„Čtyři minuty po startu došlo k vynucenému zničení rakety. Nedošlo k oddělení Starship od Super Heavy. Ačkoli to vypadá na úplný nezdar, není tomu tak. Sestava letěla úplně poprvé a překonala jeden z kritických okamžiků, Max Q (bod, kdy atmosférický let kosmické rakety dosáhne maximálního dynamického tlaku, pozn. red.), i když s výpadkem několika motorů Raptor. I na tom se mají týmy co přiučit. Těšme se tak na další testovací starty,“ napsal Václavík na Twitteru.

Odhadl i příčinu nehody. Podle něj mohla být souprava poškozena už při samotném startu.

ČTĚTE TAKÉ: Nenávistné projevy na Twitteru? Dejte mi příklad. Musk v rozhovoru znemožnil novináře BBC

„Detailnější pohled ukazuje, že při startu rakety Super Heavy / Starship došlo pravděpodobně k poškození konstrukce vypouštěcího stolu. Trosky mohly poškodit i samotnou raketu a být jednou z příčin nezdaru. Bude zajímavé sledovat další informace od SpaceX,“ uvedl.

Ke svému prvnímu testovacímu letu odstartoval obří dopravní systém Starship od společnosti SpaceX bez posádky. Ve vzduchu vybuchl poté, co se měla oddělit nosná raketa. SpaceX na Twitteru uvedla, že systém potkalo „rychlé neplánované rozložení“ a že technici budou nyní vyhodnocovat data ve snaze připravit další zkoušku. Ta by podle zakladatele společnosti Elona Muska mohla přijít „za pár měsíců“.

Zařízení se zdálo být neporušené

Sestavu tvořila obrovská nosná raketa Super Heavy a druhý stupeň, kosmická loď Starship. Při testovacím letu měl druhý stupeň obletět téměř celou Zemi a dopadnout do Tichého oceánu severně od Havajských ostrovů. Zakladatel SpaceX Elon Musk dříve uvedl, že by za úspěch považoval „cokoliv, co nepovede ke zničení startovací rampy“.

Deník The New York Times poznamenal, že startovací zařízení se po vzletu obří rakety zdálo být neporušené. Připomenul, že SpaceX se v minulosti dokázala učit ze svých chyb, například když začala testovat návrat svých nosných raket Falcon 9 na zemský povrch. Čtvrteční selhání Starship nicméně podle listu nastoluje otázku, jak rychle bude společnost schopná systém připravit pro přistání na Měsíci s astronauty amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Taková mise by vyžadovala několik úspěšných testů v rychlém sledu.

Tagy: