Odkud mají USA tolik informací o ruských plánech? Putin prý zahájil hon na čarodějnice

Putin nedávno zintenzivnil zásahy proti médiím a jednotlivcům, kteří se nepodřizují ruské straně ve válce.

Kam zmizel ruský ministr Šojgu?

Válka na Ukrajině trvá téměř měsíc a ruské plány s invazí evidentně nevychází podle plánu. Jak na to reagují muži, kteří jsou za napadení Ukrajiny bezprostředně zodpovědní? Ruský ministr „války“ Sergej Šojgu se přestal ukazovat ve veřejném prostoru. Prezident Vladimir Putin se zase podle médií zbavil stovek lidí ze svého okolí. Důvodem výpovědi však nemusí být pouze neschopnost podřízeného, ale i Putinova obava z toho, že má v Kremlu proamerické špiony.

I po čtyřech týdnech války na Ukrajině Rusko oficiálně stále tvrdí, že „speciální vojenská operace“, jak Kreml označuje invazi, probíhá podle plánu. Tisíce ztracených jednotek, stovky kusů zničené techniky a obklíčení obrovského počtu ruských vojáků ukrajinskou armádou severozápadně od Kyjeva však mluví o opaku.

A jak na vojenský debakl reagují představitelé Kremlu? Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se už téměř dva týdny neukázal na veřejnosti. To je na muže, který byl donedávna považován za možného Putinova nástupce, velmi neobvyklé.

Podle informací webu Agency hovoří okolí ruského politika o tom, že se ministr necítí dobře. Konkrétně mluví o problémech se srdcem. Daily Mail zase upozorňuje, že zmizení ruského šéfa obrany by mohlo souviset i s jeho neshodami s Putinem.

Ten se může zlobit na svého ministra hned z několika důvodů. Může za tím stát zmíněná ruská bezzubost dobýt Ukrajinu, přičemž Šojgu za bojeschopnost země přímo odpovídá. Putina mohlo rozladit také video, které nedávno zveřejnila Šojguova dcera Ksenia. Na něm se vystavuje v oblečení připomínajícím vlajku Ukrajiny.

Už v úterý se v médiích šířily zprávy, že se Putin s ohledem na průběh invaze na Ukrajinu zbavil osmi generálů a propustil tisícovku lidí ze svého okolí. A to od ochranky až po úklidovou službu. Podle informací webu Daily Mail ale tyto čistky zdaleka nekončí.

Ruský prezident si nyní údajně pokládá otázku, jak je možné, že tajné služby USA předpovídaly ruský útok dlouho dopředu a že i v současnosti se k mnoha důležitým zprávám dostávají s předstihem. Pokud se tedy Putin obává, že má v domě – jak se lidově říká – „krysu“, masové propouštění v Kremlu by mohlo nadále ve velkém pokračovat.

Tagy: