Odmítání řádu i nenávist k Francii. Hněv po smrti Nahela lidé chápou, nepokojům ale nerozumí

Nepokoje a násilnosti ve Francii vnímají lidé v Paříži a na předměstí rozdílně.

Jak dopadá situace ve Francii na místní lidi?

Francouzi, kteří nenávidí Francii. Revolta, pomsta za smrt mladíka ujíždějícího před silniční kontrolou. Policie dělá chyby, jsou v ní rasisté. Většina policistů dělá svou práci dobře. To jsou názory lidí z centrální Paříže i jejího předměstí. Štáb CNN Prima NEWS – Anna Kadavá a Vít Kopeček – se do místa dění vypravil zjišťovat nálady v době nepokojů.

Nanterre. Předměstí Paříže, které je od centra metropole vzdálené jen pár kilometrů, přitom to mohou být úplně jiné světy. Zajímalo nás, jak smrt Nahela a následné nepokoje vnímají tady a tam.

„Policie na nás není moc hodná, dělá si, co chce. Proto přijde vzpoura,“ svěřil se redakci Dylan, obyvatel předměstí. „Zachoval se policista správně? Určitě ne, je tu jasný problém v policii. To jim ale nedává právo ničit,“ reagoval na situaci v zemi Claude, obyvatel Paříže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zneužíváte situace, stojíme za policií. Rodina zastřeleného chlapce ve Francii promluvila

O tom, že Nahela policista neměl zastřelit, panuje shoda na obou stranách. Až nepochopitelné násilnosti, které poté propukly, už ale podle většiny nemají s Nahelovou smrtí nic společného. „Nebyl jen Nahel, proto ten hněv,“ sdělila obyvatelka Nanterre Shakyla. „Jestli chtějí protestovat proti policii, ať manifestují, ale tady se mluví o jednom procentu, o zbytku policie ne. Bez policie se neobejdeme,“ myslí si oslovený obyvatel Paříže Oussama. Stejně tak chápe hněv lidí Aisha, míra násilností ji však šokuje: „To se zbláznili?“

Střet mezi policií a předměstím

Výchova dětí a role rodičů je teď ve Francii snad nejčastěji zmiňované téma. „Jsou to děti, je jim 13, 14, ty nemají co dělat v noci venku. Ale oni v tom mozku nic nemají,“ uvedl Jacques, rodák z Nanterre. Podle Gaspard z Paříže panuje jasný střet „mezi policií a předměstím, odmítání řádu a pro některé – a to je smutné – nenávist vůči Francii“.

Nepochopení. Tak Francouzi nejčastěji popisují současnou situaci. Nepochopení na jedné i druhé straně. Najít shodu, řešení, to bude pro Francii zásadní. Je ale jasné, že to nebude ani dnes, ani zítra.

Tagy: