Odplata za válku na Ukrajině: Češi už v rámci sankcí zmrazili majetek v hodnotě miliard korun

spor o sektorovou daň

Rusko na Ukrajině nepolevuje v útocích na civilní cíle

Česko dosud v rámci unijních sankcí uvalených na Rusko a Bělorusko zmrazilo majetek v hodnotě několika miliard korun. A číslo není zdaleka konečné, stát prostřednictvím Finančního analytického úřadu (FAÚ) kontroluje lidi a firmy ze sankčních seznamů EU i nadále.

Zmražený majetek se týká bankovních účtů, nemovitostí a podílů ve firmách. „Objem zmraženého majetku v ČR v souvislosti se sankcemi uvalenými na Rusko a Bělorusko EU se pohybuje zhruba ve výši několika miliard korun,“ uvedla pro CNN Prima NEWS ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva financí Michaela Lagronová.

Přesné počty zmražených kont či nemovitostí ale dle Lagronové nelze uvést kvůli mlčenlivosti vyplývající ze zákona o provádění mezinárodních sankcí.

FAÚ má nového šéfa

Od prvního července vede FAÚ nový ředitel, je jím Jiří Hylmar. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je to muž na svém místě právě v době provádění sankcí EU uvalených na Rusko.

„Hylmar není v oboru žádným nováčkem. Naopak má rozsáhlé zkušenosti jak z práce na FAÚ, tak u specializovaného útvaru policie, kde vyšetřoval ekonomickou kriminalitu či praní špinavých peněz. Přesně takového odborníka v době provádění sankcí EU uvalených na Rusko dnes na FAÚ potřebujeme,“uvedl Stanjura.

Úřad vidí do všech účtů

FAÚ plní funkci finanční zpravodajské jednotky pro Českou republiku. Cílem úřadu je boj proti praní špinavých peněz. Úřad vidí do všech účtů a asistuje při vyšetřování prakticky všech významných hospodářských kauz. Do konce roku 2016 působil jako součást ministerstva financí. Od ledna 2017 je samostatným správním úřadem.

Tagy:
Ukrajina Bělorusko sankce Zbyněk Stanjura Rusko protiruské sankce Finanční analytický úřad