Valeš: ODS umírá a ztrácí opodstatněnost existence. Strana má tři možnosti, uvedl Kulidakis

Premiér Fiala na konferenci Česko na křižovatce

360° 30.10.2023

ODS zatím ještě existuje. Ale je rozplizlá a ztrácí identitu, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Thomas Kulidakis. Ještě pesimističtější byl k budoucnosti nejsilnější vládní strany politolog Lukáš Valeš. Podle něj strana vedená premiérem Petrem Fialou umírá a ztrácí opodstatněnost existovat. Odůvodnil to tím, že občanští demokraté slevili ze zásadních pilířů své ideologie.

„ODS jednoznačně odchází. Současné vedení strany bylo ochotné vstoupit do koalice se stranami, které mají ne trošku, ale diametrálně odlišné názory na evropskou problematiku. Jedni chtějí Green Deal, ODS vždycky byla proti. Jedni chtějí zavedení eura, ODS byla dlouhodobě proti. Strany mají také zcela rozdílné pohledy na migraci. ODS byla ochotna slevit z pilířů své ideologie,“ řekl v pořadu 360° Valeš.

ČTĚTE TAKÉ: Existuje ještě pravá ODS? Strana odráží Babišův útok, s šéfem ANO souhlasí i Tlustý

Podle něj to bude mít pro stranu vážné následky. „Ta tří písmenka ODS jednoznačně umírají a strana ztrácí svoji opodstatněnost existovat. Protože proč by dnes někdo volil ODS?“ ptal se politolog. Strana podle něj umírá.

Kulidakis uvedl, že nejsilnější strana vládní koalice ještě existuje, ohledně její budoucnosti však také nebyl optimistický. „Ta strana se rozplizla. Bohužel už to není ta stará ODS, která razila (minimálně rétoricky) konzervativní koncepty, a tvrdila, že je pouze pro schopné lidi,“ řekl komentátor.

„Velká část ODS má pocit, že strana ztrácí identitu. Teď je otázka, kam se vydá dál,“ dodal Kulidakis. Jednou z variant je podle něj sloučení s lidovci a TOP 09, kdy by se ale musela vzdát svého euroskepticismu. Druhou cestou je podle Kulidakise zamířit po příštích parlamentních volbách zpět do opozice. „Třetí směr je, že převáží starší členové, mezi kterými vládne velká nespokojenost,“ řekl.

Před sloučením s ostatními stranami koalice Spolu však Valeš ODS varoval. „Je skutečně na místě uvažovat o slučovacím sjezdu. Na něm ale už ODS nebude hrát hlavní housle, tak jako kdysi při spojení s KDS. Podle toho taky její budoucnost bude vypadat,“ dodal Valeš.

Tagy: