Odvody do armády? Bouře ve sklenici vody a zbytečné strašení, míní Schmarcz

Martin Schmarcz

Odvody do armády, které podpořil prezident Petr Pavel, jsou čistě administrativní věcí, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Martin Schmarcz. Zároveň se ohradil proti slovům Lubomíra Zaorálka (SOCDEM), který v nedělní Partii Terezie Tománkové kritizoval nekompetenci české armády. Podle Schmarcze jde o zbytečné strašení. Nic špatného v administrativních odvodech nevidí ani bezpečnostní analytik Milan Mikulecký a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Prezident Petr Pavel podpořil možnost zavedení administrativních odvodů do armády, aby stát získal přehled o tom, s kým může počítat pro obranu státu. Komentátor CNN Prima NEWS podotkl, že jde o čistě administrativní záležitost. „Je potřeba říct, že máme brannou povinnost. Kdyby byla válka, tak se na občany České republiky samozřejmě vztahují odvodové zákony a museli by narukovat. Pochopil jsem to tak, že prezident Petr Pavel pouze chce, aby armáda věděla, koho má případně povolat. Ti lidé budou vědět, jestli spadají pod vojenskou povinnost, anebo mají nějaké zdravotní problémy a nespadají pod ni,“ popsal Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Školy rozdávají kredity za vojenský výcvik. Spolupráce je v obraně státu klíčová, říká armáda

Proti povinné službě se v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ohradil bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). „Mě děsí ta nekompetence a bezradnost české armády a ministerstva obrany. Před půlrokem se projednala koncepce výstavby armády, ve které jste nenašel o povinné službě ani zmínku. A za půl roku se vyrazí něco o tom, že by byla povinná služba. To je neuvěřitelná věc. Na to musíte mít výzbroj, výchovu, kasárny a podobně,“ sdělil Zaorálek.

Jeho slova ale Schmarcz kritizoval. „To, jak se pan Zaorálek rozčiloval, to je bouře ve sklenici vody. Zatím se neuvažuje o tom, že by byla povinná vojna. To jsou dvě věci,“ řekl Schmarcz. Dodal, že jde o zbytečné strašení. S tím souhlasí i bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. „Administrativní odvody nejsou nic špatného a není to nic, k čemu bychom potřebovali kasárna nebo materiální zabezpečení, ať už to jsou zbraně, uniformy a podobně. Nebavíme se o tom, že by někdo odváděl mladé muže na výcvik do kasáren,“ sdělil Mikulecký ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něj jde o téma, které je účelově zneužíváno, aby vznikal odpor k armádě a k tomu, že je třeba vojsko vyzbrojit a připravit.

O administrativních odvodech je potřeba mluvit i podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka. „Když se podíváme do branného zákona, tak vidíme, že všichni občané České republiky od 18 do 60 let mají brannou povinnost. Píše se tam, jakým způsobem by se odvody prováděly. Jediný rozdíl proti tomu, co se dnes diskutuje, je, že toto by se dělalo pouze v případě ohrožení státu. To je ale podle mého názoru pozdě,“ popsal Hynek.

Komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis navíc podotkl, že pokud by se vláda povinnými odvody zabývala, bude to jistě mít dopad na voliče. „Opozice přijde s tím, že chce mír a upřednostňuje diplomacii a realismus. Vystrašení voliči, kteří nechtějí, aby se jejich děti zapisovaly k armádě, to půjdou logicky házet těm, kteří jim slíbí, že za nich to nebude, že udrží profesionální armádu,“ sdělil Kulidakis.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavel podpořil zavedení administrativních odvodů do armády. Politici se neshodnou

Tagy:
armáda Lubomír Zaorálek Petr Pavel Česko Martin Schmarcz Armáda České republiky Ministerstvo obrany České republiky