Školy rozdávají kredity za vojenský výcvik. Spolupráce je v obraně státu klíčová, říká armáda

Některé univerzity nabízejí možnost získat kredity za absolvování vojenského výcviku v aktivních zálohách armády (AZ AČR). Pro studenty bezpečnostních oborů je praktická zkušenost přínosnější než teoretické studium. Shodují se na tom Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) a CEVRO Institut, které tuto možnost nabízejí. Také armáda spolupráci s univerzitním prostředím vítá.

„Jde o snahu ocenit studenty, kteří jsou ochotni se i při svém náročném studiu zapojit do, z pohledu naší demokratické společnosti, mimořádně významné aktivity. A zároveň, jelikož se některé naše obory na fakultě zaměřují i na bezpečnostní otázky, služba v AZ AČR má pro některé naše studenty i smysl jako nástroj pro získání praktického vhledu do problematiky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jan Kofroň, garant předmětu, vyučující na Institutu politologických studií FSV UK.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel podpořil zavedení administrativních odvodů do armády. Politici se neshodnou

Upozornil také, že v prvním roce, kdy tento kurz na fakultě běží, si jej v bakalářské a magisterské variantě zapsalo téměř 20 studentů.

Možnost nově nabízí také soukromá vysoká škola CEVRO Institut. „Jedno z našich zaměření je na bezpečnost a krizový management. Rozhodli jsme se proto, že takovou možnost vytvoříme, protože to zároveň podporuje i kvalitu našich studentů,“ řekl pro CNN Prima NEWS někdejší náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý, který na škole vyučuje.

Nová možnost pro studenty však nesouvisí pouze s aktuální válkou na Ukrajině. „Bezpečnostní prostředí se výrazně zhoršuje. Teď se zdá, že je to vázáno na válku na Ukrajině, ale na toto téma jsme diskutovali již dříve,“ sdělil.

Studentům to podle něj dodá potřebný vhled do problematiky. „Budou mít praktický přehled o tom, o čem se učí. Něco jiného je získat informace a vědomosti v učebně, a něco jiného je jít do praxe a zjistit, že způsob rozhodování a velení se mnohdy liší od teorie. Tu musíte v praxi vždy ověřit,“ doplnil Šedivý.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Budeme dělat opak toho, co chce Putin, slíbil Řehka. Není jasné, že na nás Rusko nezaútočí

Pro armádu je to klíčové

Armáda tuto aktivitu vítá. „I přes to, že se jedná o iniciativu jednotlivých vysokých škol, tak tuto aktivitu hodnotíme velice pozitivně. Navázání spolupráce nejen s vysokými školami, ale obecně s širokou veřejností je pro armádu a resort obrany naprosto klíčové. Nejen v oblasti přípravy občanů k obraně státu, ale také v oblastech vědy a výzkumu a specializovaných oborech, které jsou využitelné v prostředí obrany státu,“ sdělila pro CNN Prima NEWS podplukovnice Vlastimila Cyprisová z oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu.

„Ministerstvo obrany ČR v současné době řeší další možnosti navázání spolupráce s vybranými vysokými školami, ať už se jedná o projekt Příprava občanů k obraně státu POKOS, tak i informování o možnostech dobrovolného převzetí branné povinnosti formou vstupu do aktivní zálohy nebo absolvování dobrovolného vojenského cvičení či přihlásit se k novému a nejméně zatěžujícímu institutu dobrovolného předurčení, kdy by občan absolvoval výcvik až ve chvíli zhoršené bezpečnostní situace,“ doplnila.

Do obrany země se mohou Češi dobrovolně zapojit několika způsoby – stát se vojáky z povolání, vstoupit do aktivní zálohy nebo se dobrovolně zúčastnit vojenského cvičení. Nejnovější formou je takzvané dobrovolné předurčení pro doplnění ozbrojených sil. Člověk, který o ně požádá, musí bezprostředně podstoupit jen zdravotní prohlídku. Pokud by se ale zhoršila bezpečnostní situace, absolvoval by i výcvik.

Tagy:
armáda vysoká škola CEVRO Institut Jiří Šedivý Jan Kofroň vojenský výcvik a vzdělávání ruská invaze na Ukrajinu Generální štáb Armády České republiky