Tomio Okamura se „Pitomia“ nezbaví. Ústavní soud odmítl politikovu stížnost proti karikatuře

Ústavní soud odmítl stížnost předsedy hnutí SPD Tomia Okamury a uzavřel tak letitý spor s vydavatelstvím Czech News Center kvůli užívání pojmu „Pitomio“ na stránkách časopisu Reflex. Soud připustil, že výraz je hanlivý a může Okamuru urážet. „Ve veřejné či politické debatě jsou však i názory nadnesené a přehánějící ústavně chráněnými,“ stojí v usnesení. Vždy záleží na kontextu, v principu ale podobná karikatura politikova jména zakázaná není. O výsledku řízení informovala mluvčí ÚS Kamila Abbasi.

Kauza už jednou prošla celou soudní soustavou. Justice zprvu v obecné rovině připustila možnost použít zkomoleninu Okamurova jména v oprávněné kritice. Poslance se však tehdy zastal Ústavní soud (ÚS). Konstatoval, že svoboda projevu nemá vést k tomu, aby byl jakýkoliv člověk, včetně veřejně činných osobností, samoúčelně cíleně zesměšňován.

Pražský městský soud znovu rozhodoval v červnu 2020. Přiznal nárok na dílčí omluvu, ale z převážné části Okamurovu žalobu opět zamítl. Verdikt zvrátil Vrchní soud v Praze, který v květnu 2021 stanovil, že Reflex nesmí sporné označení dál používat. Výraz Pitomio byl podle odvolacího senátu vulgární zkomoleninou politikova jména, která může zasáhnout do jeho osobnostních práv.

ČTĚTE TAKÉ: Roman Berbr dostal podmínku. Soud ho uznal vinným jen ze zpronevěry, zápasy neovlivňoval

Další zvrat přinesl Nejvyšší soud, který se přiklonil k názoru městského soudu. Označení Pitomio má podle nejvyšší instance povahu hodnotového soudu ve formě slovní karikatury, a to alespoň s minimálním skutkovým základem. V ústavní stížnosti Okamura tvrdil, že pojem tvořil součást úmyslně vyvolané kampaně s cílem znemožnit jej v očích veřejnosti v souvislosti s kandidaturou na prezidenta. Pokud se někomu jeho vystupování v politice nelíbilo, měl uplatnit věcnou kritiku, a nikoliv komolit jeho jméno a nadávat mu.

Ústavní soud v novém usnesení zdůraznil princip svobody projevu, jejíž součástí je také karikování politiků, ať už obrazem, nebo slovem. „Kritizovaná osoba může být karikována různými způsoby a neexistuje důvod, proč by karikatura či parodie na jméno měla být z této možnosti vyloučena. Půjde vždy pouze o přiměřenost zvoleného hodnotícího soudu, respektive o zvážení kontextu,“ uvedl ÚS. V případě Reflexu a Okamury prý nešlo o samoúčelné zesměšnění ve smyslu prvního nálezu, ale o součást oprávněné, byť ostré a velmi expresivní kritiky.

„Účel byl zde zjevný, a to upozornit na kontroverzní názory a postoje stěžovatele, případně vyjádřit kritiku vůči jeho snaze být zvolen prezidentem republiky. Kritika tak měla optikou konstantní judikatury ÚS věcný, respektive reálný základ. V řadě jiných kontextů by bylo uvedené označení jistě nepřijatelné (například při běžném zpravodajství),“ stojí v usnesení.

Reflex poprvé použil výraz Pitomio v roce 2012. V říjnu téhož roku se podnikatel Okamura stal poslancem za Úsvit přímé demokracie. Nyní je poslancem a předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie. Okamura v žalobě uplatnil několik různých nároků, žádal omluvu za konkrétní texty, v čemž částečně uspěl a ÚS to už nyní nepřezkoumával. Dále neúspěšně usiloval o odškodnění a také o to, aby soud zakázal Reflexu používat pojem Pitomio jednou provždy.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Biden nasadil před debatou tvrdou zbraň. V kampani využil Trumpova nejslabšího místa

Tagy:
Tomio Okamura Reflex Ústavní soud České republiky