Plán šéfa sportu Šebka z ODS: Za medaili na olympiádě doživotní rentu až 46 tisíc korun

Olympijští medailisté by měli od státu dostávat doživotní rentu ve výši průměrné mzdy, tedy až 46 tisíc korun. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek z ODS. Podporu v tom má od Českého olympijského výboru, svazů i České unie sportu. Podle předsedy unie Miroslava Jansty by dokonce renta měla být součástí důchodu a rozšířil by ji i na úspěšné sportovce z mistrovství světa.

„Rád bych, aby se otevřela debata o motivaci i ocenění úspěšných sportovců. Bohužel se nám často stává, že přicházíme o mladé úspěšné juniorské sportovce, kteří dostanou nabídky na stipendia v USA, odejdou pryč, ale nevrátí se na top sportovní úrovni. Často se hovoří třeba o tzv. rentě, která by byla pro olympijské medailisty,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

Úspěšní žijící sportovci, kteří na olympiádě vybojovali medaili, by podle něj měli mít nárok na doživotní rentu, podobně jako jsou dnes výsluhy u vojáků, hasičů nebo policistů.

„Představoval bych si částku kolem průměrné mzdy (46 013 korun - pozn. red.). Je to skupina třeba 120 lidí a my bychom jim tím rádi poděkovali a zároveň tím motivovali mladé sportovce k tomu, aby podnikli tu nelehkou cestu s nejasným výsledkem. V zahraničí, jako na Slovensku nebo v Polsku, je to zcela běžné. Platilo by to samozřejmě i zpětně,“ doplnil Šebek v rozhovoru.

Celý rozhovor s šéfem Národní sportovní agentury Ondřejem Šebkem o financování sportu, plánech Národní sportovní agentury, podpoře mládeže i priorizaci třiceti vybraných sportů si budete moct na CNN Prima NEWS přečíst začátkem týden.

Snahu zavést rentu pro úspěšné sportovce samozřejmě vítají jak Český olympijský výbor, tak i jednotlivé sportovní svazy.

Pokud by šlo o 120 sportovců, kteří by dostávali měsíční rentu ve výši současné průměrné mzdy, roční výdaje by se vyšplhaly na cca 66 milionů korun. Celkový rozpočet NSA pro rok 2024 byl 6,9 miliardy korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ekonomové diskutují o napjatém státním rozpočtu na příští rok

Sportovci jsou pro

„ČOV vítá iniciativu Národní sportovní agentury ohledně odměňování úspěšných olympioniků. Je to naše dlouhodobé téma a byli bychom moc rádi, kdyby se podařilo, aby čeští medailisté byli odměňováni podobně, jako je to u většiny zemí našeho regionu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS předseda ČOV Jiří Kejval.

„Určitě bychom to podpořili, pokud se na to najdou peníze. Není to jen o motivaci pro mladé, ale i o ocenění. Ti lidé zkrátka něco dokázali a být ve svém oboru do třetího místa na světě je unikátní,“ doplnil CNN Prima NEWS prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

V biatlonu by se to za posledních deset let let týkalo pěti biatlonistů, kteří uspěli jak v individuálních, tak týmových disciplínách.

Jansta: Měl by to být důchod pro úspěšné

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta by šel ještě dál a ocenění by rozšířil i na úspěchy z mistrovství světa a nezůstal by pouze u medailistů.

„Je dobře, že to řekl a chce to otevřít. Už to mělo být dávno. A nejen pro olympijské sportovce, protože ne všechny sporty jsou olympijské. Měli bychom o tom uvažovat i pro účastníky MS, třeba do šestého místa. Neviděl bych to jen jako motivaci pro mladé, ale především ocenění a vyjádření úcty ke sportovcům a jejich výkonům ze strany státu,“ řekl pro CNN Prima NEWS Jansta.

Celá věc by se za něj měla řešit mnohem komplexněji a renta pro sportovce by měla být například součástí důchodu.

„Měla by se nastavit nějaká pravidla a mělo by to fungovat v rámci důchodového zabezpečení. Především pro sociálně slabší nebo v kolektivních sportech jako jsou volejbal, basketbal, házená atd. by to mohlo situaci hodně změnit. Mělo by se do toho zapojit MPSV a vypočítat částku individuálně podle objektivních kritérií,“ doplnil Jansta.

Šlo by podle něj o kritéria jako čas, po který sportovec vrcholově sportoval, počet a hodnota medailí, ale i dlouhodobé výsledky.

Tagy: