Omikron budeme mít do měsíce za sebou, zní od odborníků. Co vyplývá ze zahraničních dat?

Ilustrační foto

Aktuální covidová statistika

Příští týdny budou zřejmě ve znamení prudkého šíření velmi nakažlivé varianty omikron. Postup vlny je však natolik rychlý, že by během měsíce mohlo být po všem, upozorňují někteří odborníci. Data ze zahraničí sice dávají optimistickou naději vzhledem k mírnějším průběhům samotné nemoci, zároveň však vysílají varovný signál, že pokud bude případů skutečně mnoho, nemocnice se mohou znovu naplnit.

Mutace omikron vede k dosud nevídaným přírůstkům nově nakažených po celém světě. V minulých dnech globálně přibývalo i přes dva miliony nově nakažených denně, až do loňského prosince přitom nepřekonal počet denních přírůstků nikdy milion.

Pozitivní zprávou však je, že se enormní nárůst počtu nových případů nepodepisuje do počtu úmrtí s covidem. Celosvětový počet obětí od loňského léta naopak neustále mírně klesá.

Vývoj situace kolem omikronu ve světě sleduje například biochemik Zdeněk Hostomský. „Je nesmírně nakažlivý, zhruba až pětkrát více než delta. Jenže důležitější než počet nakažených je statistika těžce nemocných a zemřelých –⁠ a ta se moc nemění. Této varianty bych se nebál. Bude to virus, který imunitní reakci těla zlepší,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Přestože se omikronem pravděpodobně mohou nakazit i očkovaní, budou mít podle biochemika lehčí průběh onemocnění. „A neočkovaní, kteří se nákaze dosud vyhýbali, se touto variantou zřejmě nakazí. Mají ale štěstí, podle statistik budou mít na rozdíl od předchozích variant lehčí průběh,“ dodal.

Také doposud nerecenzovaná studie ze Švýcarska hovoří o tom, že by omikron mohl v těle vytvořit protilátky účinné i proti dalším variantám viru.

Zaplnění nemocnic stále ve hře

Přehnaný optimismus však není podle některých odborníků na místě. Například biochemik Jan Konvalinka upozorňuje, že s tak masivními nárůsty množství případů dojde i k navýšení počtu hospitalizovaných. „Nemocnice se opravdu naplňují. Ta čísla jsou tak obrovská, že i menší patogenita viru pořád ještě bohužel stačí k zaplnění nemocnic. Ale je tam ještě jedna dobrá zpráva: zdá se, že plicních komplikací je mnohem méně i u hospitalizovaných pacientů,“ řekl Konvalinka pro Český rozhlas.

Zároveň však věří, že díky rychlosti, jakou se varianta ve světě šíří, by mohlo mít Česko nastupující vlnu během pár týdnů za sebou. „Omikron letí tak rychle, že to i se všemi opatřeními budeme mít do měsíce za sebou,“ myslí Konvalinka.

Omikron již masivně řádí především v západní Evropě. Očekává se, že v České republice začnou čísla nejvíce růst v příštích dnech a týdnech.

„Není žádný důvod se domnívat, že u nás to bude nějaké jiné než ve Velké Británii, v Dánsku, v Holandsku a tak dále. Byl by zázrak, kdyby tomu tak nebylo,“ řekl pro CNN Prima NEWS imunolog Václav Hořejší.

Tagy: