Denys, Anya nebo Polina. Zelenskyj připomněl smutné osudy dětí na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v novém projevu

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruští vojáci mají pod kontrolou zhruba 70 procent města Severodoněck, o město se i nadále bojuje. Spojené státy pošlou Ukrajině raketové systémy HIMARS. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov hrozí USA, že dodávky amerických zbraní pro Ukrajinu můžou vést k přímému zapojení do války. Obyvatelé Chersonu si stěžují, že je ruští vojáci mučí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzpomínal na dětské oběti války.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ruští vojáci mají pod kontrolou zhruba 70 procent města Severodoněck, které je nyní správním střediskem východoukrajinské Luhanské oblasti. Potvrdil to ve středu na komunikační platformě telegram luhanský gubernátor Serhij Hajdaj. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přichází jeho země denně v boji o 60 až 100 vojáků.

Ruské jaderné síly provádějí v Ivanovské oblasti severovýchodně od Moskvy cvičení. Podle agentury Interfax to ve středu oznámilo ruské ministerstvo obrany. Manévrů se účastní přibližně tisíc vojáků, kteří manipulují s asi sto kusy vojenské techniky včetně odpalovacích zařízení mezikontinentálních balistických střel Jars.

Spojené státy dodají Ukrajině pokročilejší raketové systémy a munici, které jí umožní provádět přesnější údery na klíčové cíle na Ukrajině. V článku zveřejněném na webu deníku The New York Times (NYT) to uvedl americký prezident Joe Biden. Jde mimo jiné i o salvové raketomety M142 HIMARS.

Moskva nadále nevylučuje setkání ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, uvedl ve středu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„Na každém člověku záleží. To je to hlavní, co nás odlišuje od okupantů,“ prohlásil Zelenskyj ve svém nejnovějším projevu. Připomněl některé ze známých dětských obětí, které zabili Rusové. Zraněno bylo podle ukrajinských informací 446 dětí, 243 zemřelo.

Tagy:
OSN Ukrajina Evropská unie Zuzana Čaputová Rusko Kyjev Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Sergej Viktorovič Lavrov