Mohutný útok Rusů na Kyjev. Sestřelujeme jednu raketu za druhou, hlásí Ukrajinci

Nad většinou Ukrajiny s výjimkou jejích západních regionů byl v noci na úterý znovu vyhlášen letecký poplach. V Kyjevě je nasazena protiletecká obrana, uvedla agentura Ukrinform. Proruské okupační úřady na Ukrajině pozastavily provoz Záporožské jaderné elektrárny, kterou loni v rámci invaze obsadily ruské jednotky. Krok zdůvodnily obavami z provokací ze strany ukrajinských ozbrojených sil, píše agentura TASS. Mezitím ruský prezident Vladimir Putin v rámci oslav Dne vítězství prohlásil, že budoucnost Ruska a ruského lidu závisí na vojácích, kteří bojují za Rusko na Ukrajině.

„Jsme hrdi na účastníky speciální vojenské operace. Na všechny, kdo bojují v první linii, kdo pod palbou zásobují frontu, zachraňují raněné. Není teď nic důležitějšího než váš boj. Na vás teď spočívá bezpečnost země, na vás závisí budoucnost naší státnosti a lidu. Se ctí plníte svou povinnost, bojujete za Rusko,“ pronesl prezident Putin k válce, která pokračuje už 440. dnem.

Podle novináře Ondřeje Soukupa jde o propagandu. „Je to jejich dlouhodobá linka, kterou (Rusové) vedou. Říkají, že Ukrajinu je potřeba denacifikovat a tak dále. Přitom se chovají velmi podobně jako nacistické Německo,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS Soukup. Připomněl, že Den vítězství je pro Rusko jeden z nejvýznamnějších státních svátků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruský chaos. Mezi Putinovými veliteli to vře, spory rivalů mohou pomoci ukrajinské ofenzivě

Nad většinou Ukrajiny byl znovu vyhlášen letecký poplach. Kyjevské úřady uvedly, že protiletecká obrana funguje a odráží útoky na předměstích metropole. Jestli si vyžádaly nějaké škody či zranění, zatím není jasné.

Při nočním útoku na Kyjev ruská armáda použila asi 15 raket, ani jedna nebyla schopna zasáhnout cíl, který jí byl přidělen, hlásí podle webu Unian vojenská správa města Kyjeva. Podle ukrajinských sil se jedná o jeden z nejsilnějších útoků. Protivzdušná obrana pak uvedla, že sestřelila 23 z 25 střel s plochou dráhou letu.

Šéf ruské okupační správy záporožského regionu na jihu Ukrajiny Jevgenij Balickij v televizním rozhovoru uvedl, že ukrajinští vojáci začali vypouštět vodu z přehrad výše proti proudu Dněpru, což způsobilo zvýšení hladiny v Kachovské vodní nádrži. Na jejím břehu Záporožská jaderná elektrárna leží. „Jaderné reaktory jsou pozastaveny kvůli nepředvídatelnosti akcí ukrajinské strany,“ řekl Balickij.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko v pondělí přijel do Ruska na neohlášenou návštěvu den před tradiční vojenskou přehlídkou v Moskvě. Na videu, které zveřejnila běloruská státní tisková agentura Belta, je vidět, jak 68letého Lukašenka na moskevském letišti vítá ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov, uvedla agentura DPA.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina on-line Alexandr Lukašenko Kyjev Ozbrojené síly Ruské federace válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Záporožská oblast Jevgenij Prigožin UNIAN Ukrinform