Čtyři volební komise chybovaly. Fiala nabádá ke kampani bez lhaní a urážek

Petr Fiala

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Premiér Petr Fiala (ODS) nabádá ke kampani bez lhaní a urážek. Čtyři volební komise chybovaly, uvedl ČSÚ. Kandidát Petr Pavel v úvodním klání porazil Andreje Babiše (ANO) se ziskem 35,40 procenta hlasů. Volební účast dosáhla 68,24 procenta voličů. Babiš už v sobotu Pavla přirovnal k Vladimiru Putinovi a mluvil o něm jako o vládním kandidátovi a komunistickém rozvědčíkovi, přestože sám má komunistickou minulost.

Prezidentská kampaň by se měla vést slušně, kandidáti by se měli vyvarovat používání lží a urážek, protože je to nedůstojné výběru prezidenta. Novinářům to řekl premiér Petr Fiala (ODS) poté, co před budovou Národního muzea uctil památku Jana Palacha.

Čtyři okrskové volební komise při sobotním sčítání hlasů v prvním kole prezidentských voleb podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) chybovaly. Odevzdaných hlasů měly více než vydaných obálek, celkově šlo o 17 hlasů, sdělil ČTK mluvčí úřadu Jan Cieslar.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš rozjel okamžitě po konci 1. kola prezidentských voleb tvrdou kampaň, kterou experti předpovídali. Svého soupeře Petra Pavla už v neděli na billboardech vykreslil jako nepřítele, který zavleče Česko do války. Sám o sobě pak tvrdí, že je diplomat. Podle odborníků jde o podobnou taktiku, jakou použil prezident Miloš Zeman proti Jiřímu Drahošovi.

Vítězem prvního kola letošních prezidentských voleb se stal bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, generála ve výslužbě volilo 35,40 procenta lidí. Do volebního finále postoupil i expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterému dalo hlas 34,99 procenta voličů.

Tagy: