Konsolidační balíček prošel prvním čtením. Stanjura je šibal, vyčetla mu Schillerová

Ministr financí Stanjura (ODS), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Jurečka (KDU-ČSL)

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Tři dny. Tolik času trvalo, než se konsolidační balíček pro ozdravení veřejných financí prokousal prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Vládní a opoziční zákonodárci se více než 27 hodin přeli nejen o daňových úpravách, ale také mezinárodní politice, důchodech či gastroprůvodci Michelin. Nakonec konsolidační balíček ustál pokusy o smetení ze stolu – opozici se nepodařilo návrh zamítnout ani vrátit k přepracování. Zákon nyní zamíří k projednání do sněmovních výborů. Druhé čtení by se mohlo uskutečnit začátkem září.

Finální páteční jednání nad konsolidačním balíčkem vlády Petra Fialy (ODS) trvala „už jen“ necelých šest hodin. Celkem první čtení ale trvalo tři dny, začalo se již ve středu, kdy ani po devíti hodinách řečnění nepřišel z dolní komory žádný výsledek. Mimořádná schůze proto pokračovala ve čtvrtek, vyústění však bylo prakticky stejné – ve víru obstrukcí a nekonečných faktických poznámek je konec stále v nedohlednu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebuďte k*kot, zareagoval Bartoš na Kalouska. Připomněl tím legendární pirátské video

Ve čtvrtek se debata stočila i k bezlepkovým potravinám, které si musejí kupovat lidé nemocní celiakií, dani z přidané hodnoty a ke zrušení elektronické evidence tržeb. Po jednání s poslancem hnutí ANO Milanem Ferancem bylo dohodnuto, že jednání Sněmovny skončí o pár minut dříve, podle dohody mezi kluby měla být schůze přerušena o půlnoci.

V pátek ráno bylo v rozpravě přihlášeno čtrnáct lidí. Kolem oběda pak devět. Ke hlasování došlo o půl třetí odpoledne. Zákon nyní zamíří k projednání do sněmovních výborů. Druhé čtení by se mohlo uskutečnit začátkem září.

Poslanci si stěžují na velká vedra. „Přespávám ve své kanceláři ve starém paláci Poslanecké sněmovny a tam opravdu může být i 35 stupňů. Peklo!“ uvedl Jiří Havránek z ODS. „Dělala jsem si legraci z paní předsedkyně, jestli nám tady nevypnula klimatizaci, aby nás odtud dostala. Je tam celá řada kolegů, kteří to s ohledem na zdraví a věk mohou snášet hůře,“ popsala předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Také úterní schvalování programu mimořádné schůze k důchodům trvalo skoro čtyři hodiny, dalších osm pak sama rozprava zákonodárců, během níž došlo i na dlouhé projevy či osobní útoky. Nakonec hlasování posunulo novelu k důchodům do třetího čtení, které proběhne nejdříve za týden.

V příštím roce by měla navrhovaná opatření zlepšit saldo státního rozpočtu o 97,7 miliardy korun. Dohromady za příští a přespříští rok má jít až o 150,7 miliardy korun. Předpokládá se, že vládní návrh dozná ve Sněmovně některých změn – jak se na nich dohodne koalice. Se svými návrhy chtějí přijít rovněž podnikatelé a odbory, stejně jako sněmovní opozice.

Tagy: