Rusové za sebou nechali tisíce nevybuchlých min, varuje Zelenskyj své lidi

Ukrajinské jednotky odhalují následní v městě Buča po stažení ruských vojsk. (2.4.2022)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinci silně poničili ruskou válečnou loď Moskva. Gubernátor Oděské oblasti řekl, že jde o jeden z křižníků, který obránci Hadího ostrova poslali „do p*dele“. Podle Kremlu šlo pouze o nehodu v podobě výbuchu munice. Česká těžká technika poslaná na Ukrajinu už je v akci. I Spojené státy pošlou Ukrajině další zbraně. Rusové v Kyjevské oblasti po sobě nechali tisíce nevybuchlých min, varoval prezident Zelenskyj.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

V Černém moři hoří ruská válečná loď Moskva, informovala ukrajinská média. Zelenského poradce Aleksij Arestovyč řekl, že jde o stejný křižník, který obránci Hadího ostrova na začátku války poslali „do p*dele“.

Podle šéfa administrace Oděské oblasti Maksyma Marčenka byla loď zasažena raketami Neptun. Kreml sice připustil, že je válečný křižník poničený, ale prý v důsledku vybuchlé munice na palubě, nikoliv kvůli ukrajinskému útoku.

Česká těžká technika poslaná na Ukrajinu už je v akci. Na jednom ze zveřejněných záběrů lze spatřit například samohybnou kanonovou houfnici s názvem DANA.

Kyjev v úterý oznámil zatčení proruského prominentního politika bezpečnostními složkami a prezident Volodymyr Zelenskyj následně navrhl Medvedčuka vyměnit za ženy a muže, kteří jsou v zajetí ruských sil. Není ruským občanem, reagoval na tuto možnost mluvčí ruského prezidenta.

Ruská armáda se sice už před několika dny stáhla z okolí Kyjeva. Podle Ukrajinců však za sebou nechala desítky tisíc nevybuchlé munice včetně nastražených min „Každý, kdo se chce vrátit domů na osvobozené území, by měl být co nejopatrnější. V případě, že najdete předmět připomínající výbušninu, okamžitě informujte policii,“ vyzval Zelenskyj svůj lid.

Tagy: