Osvobodili jsme tři klíčové obce, hlásají Ukrajinci. Rusové dál ostřelují Charkov

Ukrajinští vojáci ve městě Buča (2.4.2022)

Celý svět obletěly záběry z ukrajinského města Buča

Rusko během uplynulého týdne zvýšilo letecké aktivity na jihovýchodě Ukrajiny, uvedlo britské ministerstvo obrany s odkazem na informace rozvědek. Generální štáb ukrajinské armády napsal, že intenzita ostřelování na Ukrajině se snížila. Polský vicepremiér Kaczyński je otevřený k rozmístění jaderných zbraní USA v Polsku. Moskva v neděli popřela šanci na jednání mezi Putinem a Zelenskym. Ukrajinské jednotky údajně znovu získaly kontrolu nad Černobylem. Ukrajinci tvrdí, že osvobodili Hostomel.

Rusko přehodnotilo svoji vojenskou strategii na Ukrajině a soustředí se na ovládnutí východu země včetně oblasti Donbasu do začátku května, uvedla stanice CNN s odvoláním na nejmenované americké činitele obeznámené s informacemi amerických tajných služeb. Podle jednoho ze zdrojů stanice se toho ruský prezident Vladimir Putin bude snažit dosáhnout do 9. května, kdy se v Rusku slaví konec druhé světové války neboli Den vítězství.

Britské ministerstvo obrany s odkazem na informace rozvědek uvedlo, že Rusko během uplynulého týdne zvýšilo letecké aktivity na jihovýchodě Ukrajiny. Upozornění ministerstva je v souladu s nejnovějším varováním ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, podle něhož se nyní ruské síly zaměří na ovládnutí východní a jižní části Ukrajiny.

Nejméně 7 mrtvých a 34 zraněných si vyžádalo další ostřelování Charkova 3. dubna. Ruské síly ostřelovaly charkovskou čtvrť Slobidskij kolem 18. hodiny a podle regionální prokuratury poškodily 10 obytných budov a trolejbusovou vozovnu. Mezi zraněnými jsou i tři děti, uvádí web The Kyiv Independent. Ukrajinské jednotky osvobodily tři obce, důležité pro prolomení ruského obklíčení oblastního centra, města Černigov na severu země.

Ruská armáda se chystá dobýt ukrajinský Donbas a také jih Ukrajiny, varoval v sobotu ve svém pravidelném večerním videoprohlášení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský lídr také řekl, že západní spojenci zatím nedodali Ukrajině dostatečně moderní protiraketové systémy a letadla.

„Co je cíl ruských vojsk? Chtějí ovládnout Donbas a jih Ukrajiny,“ citovala Zelenského agentura Unian. V Oděse se v brzkých ranních hodinách ozvala řada výbuchů. Místní úřady podle Unian potvrdily, že město čelí vzdušným útokům ruských sil.

Polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński listu Die Welt řekl, že je otevřený vůči možnosti rozmístit americké jaderné zbraně v Polsku. Podle něj by takový krok „značně zesílil odstrašení Moskvy“. Dodal zároveň, že tato otázka není na pořadu dne, což se však může rychle změnit. S iniciativou by podle něj musely přijít samy Spojené státy.

Ruský vyjednavač Vladimir Medinskij v neděli popřel sobotní tvrzení Kyjeva, že příprava dohody mezi Ruskem a Ukrajinou pokročila natolik, aby o dokumentu mohli jednat přímo prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj.

Tagy: