Podám žalobu na Rusko, pohrozil nejbohatší Ukrajinec. Chce nahradit ušlé zisky

Rinat Achmetov, nejbohatší muž Ukrajiny

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Invaze na Ukrajinu trvá už tři měsíce. Zelenskyj chce jednat přímo s Putinem, který ale musí pochopit realitu. Již 15. června navíc promluví k českému Parlamentu. Moskva umožní odplout ukrajinským lodím s potravinami, tvrdí ruská diplomacie. Má to ale podmínky. Kuleba žádá USA o co nejrychlejší dodávky raketometů. V Mariupolu od začátku války zemřelo nejméně 22 tisíc civilistů, uvedl poradce starosty. Mezitím nejbohatší Ukrajinec Achmetov uvedl, že chce zažalovat Rusko kvůli zničení svého majetku.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Rinat Achmetov, nejbohatší muž Ukrajiny, v rozhovoru pro ukrajinské médium uvedl, že podá žalobu na Rusko a bude požadovat „řádnou náhradu za všechny ztráty a ušlý zisk“. Informaci uveřejnil web The Kyiv Independent.

Ukrajině se nedostává zbraní a munice, zatímco v Donbasu na východě země zuří největší bitva v Evropě od konce druhé světové války, uvedl v úterý ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Vyzval partnery k urychlení dodávek hlavně raketometů, dalekonosných děl a obrněných transportérů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že chce jednat pouze přímo se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, a ne přes prostředníky. Pokud Putin „pochopí realitu“, bude možné nalézt diplomatické východisko z konfliktu, dodal Zelenskyj podle agentury Reuters. 15. června navíc promluvím k českému Parlamentu. Poslanci a senátoři jeho projev vyslechnou ve svých sídlech.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval Washington, aby Ukrajině co nejdříve poskytl raketové systémy s vícenásobným odpalováním (MLRS). Uvedl, že pokud Ukrajina nedostane MLRS co nejdříve, situace na bojišti, která je nyní mimořádně náročná, se ještě zhorší. Zdůraznil, že bez těchto zbraní nejsou ukrajinští vojáci schopni zahájit osvobozování Chersonské oblasti.

Očití svědci ve středu brzy ráno hlásili několik výbuchů v Záporoží. Letecký poplach ve městě byl vyhlášen kolem 3:20 místního času a výbuchy byly údajně slyšet po páté hodině ranní.

V ukrajinském Mariupolu zemřelo za tři měsíce války nejméně 22 tisíc civilistů, řekl stanici CNN poradce mariupolského starosty Petr Andrjuščenko. Údaj podle něj vychází z komunikace s úředníky na místě, skutečný počet obětí ruské agrese ale může být ještě vyšší. Sám Andrjuščenko z přístavního města na pobřeží Azovského moře uprchl.

Slovenský premiér Eduard Heger během středečního panelu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu vyslovil ostré varování ohledně budoucnosti své země v případě, že Rusko porazí Ukrajinu. „Pokud Ukrajina selže, Slovensko je další na řadě," řekl Heger ostatním představitelům EU a podnikatelské sféry. „Musí (Ukrajina) vyhrát,“ dodal.

Rusko je připraveno utvořit koridory pro ukrajinské lodě s potravinami, uvedl ve středu náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko. Podmínkou je podle něj ale odminování ukrajinských přístavů a uvolnění protiruských sankcí, napsal ruskojazyčný server BBC.

Ruský prezident Vladimir Putin si za tři měsíce poštval proti sobě přívržence války proti Ukrajině i stoupence míru. „Téměř nikdo není spokojen,“ tvrdí zdroje ruskojazyčného serveru Meduza a dodávají, že v Kremlu doufají, že Putin „v dohledné budoucnosti“ odejde - a vybírají nástupce.

Tagy:
válka Evropa Ukrajina Viktor Orbán Rusko Donbas Doněcká lidová republika Druhá světová válka Denis Pušilin Dmytro Ivanovyč Kuleba ruská invaze na Ukrajinu Vláda Maďarska