Putin nasadil všechny prostředky. Eskalací by byly už jen jaderné zbraně, říká Fištejn

Ruská balistická střela Topol

360° (524)

Válka na Ukrajině trvá již tři měsíce. Na Donbasu dennodenně probíhají krvavé boje mezi oběma armádami. Může konflikt dál eskalovat? Podle komentátora Jefima Fištejna už Rusko během své agrese nasadilo prakticky všechny prostředky kromě jaderných zbraní. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Žádná další eskalace už vlastně není možná, protože další eskalaci by znamenalo použití jaderných zbraní. Všechny ostatní prostředky už Putin nasadil,“ prohlásil Fištejn ve vysílání CNN Prima NEWS. Rusko se v rámci východní ofenzivy snaží získat kontrolu nad co největším územím Donbasu. Postup okupantů se ale nedá považovat za zrovna nejrychlejší.

Podle komentátora Tomáše Klvani se ruská ofenziva do jednoho až dvou měsíců vyčerpá. „Rusové už nemají zásoby a ekonomickou i vojenskou sílu, aby v těch útocích dál pokračovali. Dojde k jakémusi patu. Očekávám, že po dvou měsících by Ukrajina mohla účinně nastartovat svou protiofenzivu. Pak se bude rozhodovat, jak válka skončí,“ uvedl.

Úspěch ukrajinského protiútoku bude podle Fištejna výrazně záležet na západních zemích. „Snad Západ dostojí svým slibům a začne konečně dávat Ukrajině potřebné těžké zbraně. Jejich nedostatek, zejména těch s delším dosahem, je to, co ukrajinskou protiofenzivu brzdí,“ zmínil. Že Ukrajina nyní nedostává dostatek zbraní od Západu, tvrdí i tamní ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

„Příliš brzy se dělají závěry, že Ukrajina už má všechny nezbytné zbraně. Ruský útok na Donbasu je nelítostná bitva, největší na evropské půdě od druhé světové války. Vyzývám partnery k urychlení dodávek zbraní a munice. Zejména raketometů, dalekonosného dělostřelectva a obrněných transportérů,“ napsal v úterý na Twitter.

Většina západních zemí hodlá Ukrajinu dál vojensky podporovat. Problém může spočívat i v logistice, tedy dostat pěchotní zbraně a především těžkou techniku včas do Doněcké či Luhanské oblasti.

Tagy:
válka Vladimir Putin vojáci zbraň jaderné zbraně Ukrajina zbraně CNN Prima NEWS Rusko Donbas 360° Tomáš Klvaňa Jefim Fištejn Druhá světová válka jaderná zbraň Dmytro Ivanovyč Kuleba ruská invaze na Ukrajinu