Reakce Ruska na zásobování Ukrajiny zbraněmi ze Západu? Krok k další eskalaci

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Invaze na Ukrajinu trvá už přes tři měsíce. Rusové dobyli zhruba 95 procent území Luhanské oblasti, oznámil tamní gubernátor. V okupovaném Mariupolu bylo zabito nejméně 22 tisíc lidí, odhadují ukrajinské úřady. Při dalším ostřelování Charkova zemřelo devět lidí. Kreml považuje zásobování Ukrajiny západními zbraněmi za nepřijatelnou eskalaci konfliktu, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ukrajina prochází nejtěžšími chvílemi války. Tak označil prezident Volodymyr Zelenskyj boje na Donbase, kde podle jeho slov ztrácí armáda 50 až 100 vojáků denně. Rusové si upevňují pozice poblíž města Severodoněck, které už obklíčili ze tří stran. Schyluje se tak k podobnému scénáři jako v případě Mariupolu a Ukrajinci musí řešit nepříjemné dilema.

Ve výchoukrajinském přístavním městě zemřelo podle tamních úřadů od začátku ruské invaze nejméně 22 tisíc lidí. „Mariupol je nyní město duchů,“ řekl poradce mariupolského starosty Petr Andrjuščenko v rozhovoru pro CNN.

Rusové dál bombardují Charkov. Během posledního ostřelování zemřelo devět lidí. Dalších 19 bylo zraněno, a to včetně devítiletého dítěte, oznámil ve svém projevu prezident Zelenskyj. Do médií promlouvají také zástupci Kremlu.

Zásobování Ukrajiny západními zbraněmi, které mohou zasáhnout ruské území, povede k nepřijatelné eskalaci. Podle agentury TASS to uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ruský prezident Vladimir Putin zase připustil, že Rusko je prý ochotné přispět k řešení potravinové krize způsobené blokádou ukrajinských přístavů. Moskva však požaduje uvolnění protiruských sankcí.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina Markéta Pekarová Adamová Rusko Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Parlament České republiky ruská invaze na Ukrajinu Rinat Achmetov