Rusové ostřelují okolí Záporožské elektrárny, Ukrajinci útočí v Melitopolu

Ruský raketomet v akci.

Ukrajinci na jihu poslali Rusům drsný vzkaz

Rusko pokračuje v ostřelování ukrajinských vojáků, ale i civilistů ve městech. Uvádí to ukrajinský generální štáb s tím, že útok hrozí i z území Běloruska, kde mají mít Rusové část své techniky. Ukrajinské velení však hlásí odražení ruských útoků na třech místech na východě země. Rusko zřejmě přesouvá k hranicím s Ukrajinou takzvaný třetí armádní sbor, který nedávno vytvořilo ve snaze posílit řady vojáků bojujících na Ukrajině. Ukrajinci v neděli poničili ruskou základnu v Melitopolu a zároveň obviňují Rusy, že ostřelují města v okolí Záporožské jaderné elektrárny.

Ukrajinské ozbrojené síly odrazily útoky ruských jednotek na třech úsecích fronty – u Slovjansku, Avdijivky a Bachmutu na východě Ukrajiny, tvrdí ukrajinský generální štáb v ranním přehledu situace na bojišti ve 186. den války Ruska proti Ukrajině. „Ukrajinští obránci zastavili postup okupantů a přiměli je k ústupu,“ píše ukrajinské velení.

Rusko zřejmě přesouvá k hranicím s Ukrajinou takzvaný třetí armádní sbor, který nedávno vytvořilo ve snaze posílit řady vojáků bojujících na Ukrajině. Informovala o tom investigativní organizace Conflict Intelligence Team (CIT). Podle organizace o tom svědčí fotografie a videozáznamy z posledních dní, které zobrazují převoz armádní techniky po železnici včetně raketového systému Buk a tanků.

Ruské ozbrojené síly i nadále ostřelují ukrajinské vojáky i civilisty ve městech. Informuje o tom ukrajinský generální štáb ve svém každodenním hlášení. „Hrozba raketových i leteckých úderů z oblasti i vzdušného prostoru Běloruska i nadále platí ve směru na Volyň a Polissja,“ hlásí štáb. Kromě toho upozorňuje, že ruská artilerie měla ostřelovat Sumskou oblast. Řada měst a obcí byla pod útokem dělostřelectva i letectva.

Francie a Německo je pro vydávání víz vybraným ruským občanům. „Ačkoliv chápeme obavy některých členských států v tomto kontextu, neměli bychom podceňovat sílu vlastní zkušenosti života v demokratických systémech, zejména pak pro budoucí generace,“ stojí v usnesení, které mezi sebou podepsaly vlády Francie a Německa. Tím se podle Bloombergu jasně staví pro vydávání víz Rusům, kteří nejsou nijak spojení s válkou či Kremlem.

Tagy: