Rusové zasypali ukrajinská města bombami. Kyjev hlásí další oběti na životech

Ruští okupanti pokračují v masivním bombardování ukrajinských měst. Vagnerova skupina se má k 10. květnu stáhnout z doněckého Bachmutu a pozice předat ruskému ministerstvu obrany. Tvrdí to alespoň Jevgenij Prigožin.

Ruští okupanti za poslední den provedli 82 dělostřeleckých útoků na ukrajinská města. Zároveň vyslali osm raket a podnikli dalších 49 leteckých úderů. Vyplývá to z nového hlášení ukrajinského generálního štábu. Kyjev oznámil několik dalších civilních obětí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální záběry: Všude krev a chaos. Rusové Cherson zasypali bombami, zabili 23 civilistů

Ruská žoldnéřská Vagnerova skupina se má k 10. květnu stáhnout z doněckého Bachmutu a pozice předat ruskému ministerstvu obrany. Prohlásil to šéf uskupení Jevgenij Prigožin. Ten se krátce předtím v jiném videu zveřejněném na Telegramu tvrdě opřel do šéfa resortu obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, kterým sprostě nadával kvůli nedostatku dodávek munice.

Prigožin kromě jiného přiznal katastrofální ruské ztráty u Bachmutu. „Šojgu a Gerasimov jsou zodpovědní za desítky tisíc mrtvých a zraněných,“ dodal. Rusko se snaží obsadit Bachmut už řadu měsíců.

Bitva o Bachmut je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“. Jde o vůbec nejkrvavější střet od začátku ruské invaze v únoru 2022. Vlivem ruského bombardování a pouličních bojů z Bachmutu nezbylo téměř nic.

Rusové také začali Bachmut ostřelovat zakázanými fosforovými bombami a zápalnou municí. Vyplývá to alespoň z hlášení ukrajinských sil speciálních operací (SOF). Ukrajinci zveřejnili letecké záběry z Bachmutu – zdá se, že v rozbombardovaném doněckém městě vypukl gigantický požár. Šokující záběry zatím nelze nezávisle ověřit.

Tagy: