Rusko chce vyvolat globální krizi, tvrdí Zelenskyj. Chersonem otřásají výbuchy

Volodymyr Zelenskyj

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Na východě i jihu Ukrajiny dál pokračují tvrdé boje. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského Ukrajinci dál všechny ruské útoky úspěšně odrážejí. Exploze hlásí i Cherson, který je stále okupován ruskou armádou. Ruský plynárenský gigant Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Podle Kyjeva chce Rusko svými aktivitami vyvolat celosvětovou krizi.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Rusko se zřejmě snaží o obklíčení ukrajinských pozic na východě Ukrajiny. Tvrdě se bojuje jižně od Izjumu, kde se ruské síly pokouší prorazit k městům Slavjansk a Kramatorsk. Podle ukrajinského generálního štábu ruští vojáci dál ostřelují ocelárny Azovstal, poslední baštu ukrajinského odporu v Mariupolu.

Ruský plynárenský gigant Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Stalo se tak kvůli tomu, že tamní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, tvrdí ruská agentura TASS s odvoláním na sdělení Gazpromu.

„Jde o porušení smluv. Rusko je nespolehlivý dodavatel energií. Je správné jít cestou zbavení se závislosti na ruských fosilních surovinách,“ řekl v reakci na to český premiér Petr Fiala (ODS).

„Ozbrojené síly Ukrajiny nadále porážejí útočníky na celém území, kde pokračují boje,“ řekl ve svém pravidelném projevu Volodymyr Zelenskyj. Speciálně poté pochválil vojáky, kteří bojují u Chersonu. Město stále ovládá ruská armáda. Ukrajinský prezident viní Kreml z toho, že se snaží vyvolat celosvětovou krizi.

Tagy: