Silný výbuch v Melitopolu v den ruských oslav. Stojí za ním ukrajinští partyzáni?

Silný výbuch v Melitopolu v den ruských oslav.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusové dál útočí na Severodoněck. Ukrajinské ozbrojené síly přišly s tvrzením, že sousední Bělorusko uvedlo své jednotky do nejvyšší bojové pohotovosti. Zahraniční dobrovolníci odsouzeni v Doněcku k trestu smrti milost nedostanou, oznámil lídr separatistů. V centru okupovaného Melitopolu na jihu Ukrajiny během oslav Dne Ruska zahřměl silný výbuch, zranění utrpěli čtyři lidé. Místní představitelé kolaborující s okupačními silami z „teroristického útoku“ obvinili ukrajinské nacionalisty.

V Severodoněcku na východě Ukrajiny dál zuří brutální boje. Podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje ale má Ukrajina stále pod kontrolou průmyslovou oblast města i chemickou továrnu, kde se před ruským ostřelováním skrývají stovky lidí. Bombardování čelí také města v Charkovské oblasti.

Bělorusko uvedlo své vojáky do nejvyššího stupně bojové pohotovosti. Informují o tom ukrajinské ozbrojené síly. Bělorusko je od začátku války tichým ruským spojencem, kterému umožňuje přesouvat techniku přes své území. Aktuálně má být v Bělorusku až 1 000 ruských vojáků, kteří zde mají zejména obsluhovat raketové systémy Iskander.

„Pamatujete si, jak Rusko chtělo dobýt celý Donbas zkraje května? Už je 108. den války a je červen. Donbas se drží,“ řekl ve svém pravidelném nočním hlášení ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Následně dodal, že Ukrajinci sice mají značné ztráty v této oblasti, ale to samé Rusové. „Kvůli čemu? Co vám to dalo?“ směřoval na Rusy otázku Zelenskyj.

Šéf Bílého domu Joe Biden prohlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedbal v únoru na jeho varování, že se Rusko chystá napadnout Ukrajinu. Podle Bidena byla tato varování podpořená informacemi amerických tajných služeb.

Mluvčí Zelenského kritiku odmítl a uvedl, že prezident Ukrajiny před invazí s Bidenem mluvil a vyzýval partnerské země k přijetí preventivních sankcí, jež by Putina zastavily, ale partneři ho nevyslyšeli.

Tagy: