ON-LINE: Naděje pro Ukrajinu. Ruské jednotky se začaly stahovat od Černobylu

Ruský voják u jaderné elektrárny Černobyl (7. března)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusko může chtít vytvořit iluzi, že upustilo od plánu obklíčit Kyjev, varuje Ukrajina. Ruské jednotky se začaly stahovat z odstavené jaderné elektrárny Černobyl. Bombardování velkých měst nadále pokračuje. Podle údajů OSN uteklo od začátku válečného konfliktu z Ukrajiny do zahraničí již 3,9 milionu lidí. Rusko uvedlo, že nakonec nebude požadovat, aby odběratelé od dubna platili za zemní plyn v rublech. Ve městě Irpiň poblíž Kyjeva mohlo zahynout až 300 civilistů, říká místní starosta.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Stahování ruských jednotek z Kyjevské a Černigovské oblasti pokračuje. Generální štáb ukrajinské armády však uvedl, že jde pravděpodobně jen o rotaci jednotlivých jednotek, která má za cíl zmást velení ukrajinské armády a vytvořit klamnou představu, že Moskva upustila od záměru obklíčit Kyjev.

Ruské jednotky se začaly stahovat z odstavené jaderné elektrárny Černobyl, kterou obsadily první den invaze na Ukrajinu před pěti týdny. S odkazem na vysoce postaveného představitele amerického ministerstva obrany o tom ve středu informovala agentura AFP. Rusové se podle téhož zdroje stahují také z letiště Hostomel na předměstí Kyjeva. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se ukrajinské síly připravují na ruský útok v oblasti Donbasu.

Podle údajů OSN uteklo od začátku válečného konfliktu z Ukrajiny do zahraničí již 3,9 milionu lidí. Více než 2,3 milionu z nich zamířilo do Polska.

Rusko nebude požadovat, aby odběratelé od dubna platili za zemní plyn v rublech. Z technologického hlediska půjde o delší proces, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Moskva tak slevila ze svého původního požadavku, který Evropská unie odmítala plnit.

Na téměř celém území Ukrajiny je vyhlášena letecká pohotovost. Objevily se informace o explozích v Kyjevě či Charkově. Přicházejí také zprávy o hromadném odpálení raket směrem na Ukrajinu z chojnického okresu Gomelské oblasti v Bělorusku, uvádí agentura Nexta. Podle aktuálních informací si ruské ostřelování v Černigově vyžádalo 400 mrtvých. Ruské údery zasáhly i budovu Červeného kříže v Mariupolu, tvrdí ukrajinská ombudsmanka.

Na sociálních sítích se šířilo video výbuchu, které má zachycovat vesnici u ruského Bělgorodu, nedaleko hranic s Ukrajinou. Exploze měla vyjít z muničního skladu. Informaci následně potvrdil gubernátor tamní oblasti. Podle agentury TASS byl zasažen vojenský tábor, čtyři vojáci jsou zranění. Příčina výbuchu však stále není jasná.

Tagy: