České zbraně v akci. Ukrajinci na Donbasu využívají salvové raketomety

Salvový raketomet RM-70

Vývoj války na Ukrajině 22. května 2022

Na Donbasu pokračuje ruská ofenziva. Ukrajinci okupanty zadržují i dělostřelectvem československé výroby. Do Kyjeva zavítal polský prezident Andrzej Duda. Během své návštěvy vystoupil v ukrajinském parlamentu. Počet obětí v Kyjevské oblasti se od začátku invaze blíží 1300, informovaly ukrajinské úřady. Ukrajinský parlament schválil zákon, který označuje Rusko za teroristický stát.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Na internetu se objevilo video, které ukazuje ukrajinský dělostřelecký útok na Donbasu. V akci je vidět salvový raketomet RM-70 československé výroby. Česká republika poslala Ukrajině přibližně 20 kusů této těžké vojenské techniky.

Ukrajinský parlament v neděli schválil zákon, který zakazuje symboly používané ruskými silami při agresi na Ukrajině a který označuje Rusko za teroristický stát. Nejvyšší rada také prodloužila o 90 dnů válečný stav a všeobecnou mobilizaci, které vstoupily v platnost již 24. února.

Polský prezident Andrzej Duda v sobotu dorazil do Kyjeva. V neděli pak vystoupil v ukrajinském parlamentu, kde ho přivítaly bouřlivé ovace.

Počet zjištěných obětí v době okupace v Kyjevské oblasti se přiblížil k 1300. Podle agentury Unian o tom informovala ukrajinská policie v souvislosti s objevením dalších dvou civilistů zavražděných okupanty nedaleko Kyjeva. „K dnešnímu dni policie v oblasti Kyjeva objevila a prozkoumala 1290 těl občanů, kteří zemřeli během bojů v regionu. Strážci zákona pokračují ve vyšetřování válečných zločinů okupantů,“ oznámila policie.

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon o poskytnutí pomoci Ukrajině v objemu téměř 40 miliard dolarů (téměř 933 miliard korun). V sobotu to oznámil Bílý dům. Podle médií jde o největší balík americké zahraniční pomoci za posledních alespoň 20 let.

Rusko zakázalo vstup do země téměř tisícovce amerických občanů, a to včetně prezidenta Joea Bidena, ministra zahraničí Antonyho Blinkena či ministra obrany Lloyda Austina. Na seznamu, který zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí, mimo jiné figurují i tři bývalí senátoři, kteří jsou již po smrti – konkrétně John McCain, Orrin Hatch a Harry Reid.

Tagy: