Ukrajinci pronikli do Ruska, probíhají boje, tvrdí Moskva. Kyjev útok popírá

Vojáci ruské národní gardy bojují s příslušníky ukrajinských diverzních a průzkumných skupin, kteří pronikli do dvou vsí v pohraničí Brjanské oblasti Ruska, uvedla ruská státní agentura TASS. Kyjev útoky odmítá, tvrzení označuje za provokaci. Velké ztráty utrpěla armáda Vladimira Putina u ukrajinského Vuhledaru, okolní pole jsou plná ruského šrotu. Rusové v noci bombardovali Záporoží. Střely dlouhého doletu S-300 zasáhly bytový dům a zdemolovaly tři patra.

Rusové v noci útočili na Záporoží, těžce poničili bytový dům, informuje web deníku Kyiv Independent. Útoky zdemolovaly tři patra budovy. Při ostřelování o život přišlo několik lidí.

Vojáci ruské národní gardy bojují s příslušníky dvou ukrajinských diverzních a průzkumných skupin, kteří pronikli do dvou vsí v pohraničí Brjanské oblasti Ruska, uvedla ruská státní agentura TASS. Ukrajinský server RBK-Ukrajina varoval, že jde nejspíše o ruskou provokaci, Kyjev útok na ruské území popřel.

Protichůdná tvrzení válčících stran není možné bezprostředně nezávisle ověřit. Podle zpráv ruských médií se má pod vedením Vladimira Putina sejít bezpečnostní rada, která sdružuje prezidentovy nejbližší spolupracovníky.

Ruští okupanti směrem k Vuhledaru vysílají obrovský počet kusů těžké techniky. Obrněnce však v otevřeném poli, které je navíc z velké časti zaminované, masakruje ukrajinská armáda pomocí dělostřelectva i protitankových střel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruské zločiny na Ukrajině v číslech: Tisíce mrtvých, mučení, deportace a města v troskách

V uplynulých třech týdnech se u Vuhledaru odehrála dosud největší tanková bitva od vypuknutí ruské invaze. Lze tak soudit ze zveřejněných záběrů. Stejného názoru je i deník The New York Times, který odkazuje na výpovědi představitelů ukrajinské armády. Ti vyčíslili ruské ztráty v tomto střetnutí na 130 obrněných vozidel. Své ztráty Kyjev nezveřejnil.

Tagy: