Ruské zločiny na Ukrajině v číslech: Tisíce mrtvých, mučení, deportace a města v troskách

Kyjev nadále shromažďuje důkazy o válečných zločinech, které okupanti za uplynulý rok provedli. Rusové jsou podle Ukrajinců zodpovědní za smrt minimálně 9 655 civilistů, a to včetně 461 dětí. Skutečné číslo bude ale pravděpodobně daleko vyšší. Ruská armáda rovněž na Ukrajině poškodila nebo zcela zničila více než 62 tisíc obytných budov. Velmi znepokojivé jsou také údaje o deportacích, znásilněních či podezřeních o páchaní genocidy na ukrajinském národě.

„Rok ruské agrese v číslech. Okupanti od vypuknutí invaze zničili více než 81 tisíc objektů civilní infrastruktury, z toho 62 tisíc obytných budov. Zabito bylo nejméně 9 655 civilistů, a to včetně 461 dětí. Skutečná čísla ale budou zřejmě daleko vyšší,“ uvedl generální prokurátor Ukrajiny Andrij Kostin.

Podle únorových čísel Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) si ruská agrese vyžádala minimálně 8 006 zabitých civilistů, včetně 487 dětí. Výroční závěry Kyjeva a OHCHR se tedy příliš neliší. Invaze si vedle tisíců mrtvých civilistů vyžádala také 13 287 zraněných, včetně nejméně 954 dětí. I OSN opakovaně upozorňuje, že skutečný počet zabitých civilistů bude nejspíš ještě výrazně vyšší. V 90 procentech případů je příčinou smrti výbušná zbraň, dodal OHCHR.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dobývání Kyjeva, mariupolský vzdor i krvavý Bachmut aneb Momenty, které změnily chod války

Podle Kostina okupanti do Ruska násilně deportovali minimálně 16 tisíc ukrajinských dětí. Kyjevské úřady rázně upozornily na konvenci o zabránění a trestání zločinů genocidy z roku 1948, která stanoví, že násilné přemisťování dětí jedné národnosti do druhé země s cílem zničení první národnosti je zločinem genocidy.

„Teror proti ukrajinským civilistům je záměrnou strategií Ruska, která zahrnuje bezohledné ostřelování a mučení, sexuální násilí i filtrační tábory na okupovaných územích. Jedním z nejhorších zločinů je právě nucená deportace ukrajinských dětí do Ruska a Běloruska,“ upozornil Kostin.

Genocida ukrajinského národa?

Ruský prezident Vladimir Putin navíc v květnu minulého roku podepsal dekret o zjednodušeném postupu pro získání ruského občanství pro děti z Ruskem anektovaných oblastí na východě a jihu Ukrajiny. Kyjevským úřadům se z výše zmíněných 16 tisíc deportovaných dětí podařilo 307 vrátit zpět na Ukrajinu, nyní v této věci žádají o mezinárodní pomoc.

„Rusko uplatňuje více způsobů, jak zbavit ukrajinský národ vlastní identity. Z okupovaného Krymu se stal poloostrov strachu. Postiženi jsou zejména původní obyvatelé – krymští Tataři. Tamní disidenty pak Kreml nazývá teroristy,“ sdělil Kostin.

Ukrajina rovněž vyšetřuje více než stovku znásilnění, kterých se ruští vojáci podle ní dopustili na civilním obyvatelstvu. „Jde o případy, v nichž máme výpovědi svědků. Skutečný počet obětí sexuálního násilí je větší. Oběti často mlčí, ať už v obavě z odsouzení jinými lidmi či kvůli strachu z opakované okupace,“ dodal Kostin před časem.

Generální prokuratura Ukrajiny nashromáždila už 71 321 vážných podezření z ruských zločinů agrese či válečných zločinů a také 16 835 podezření ze zločinů proti národní bezpečnosti.

Ruská „denacifikace“ ukrajinského zdravotnictví

V důsledku válečného běsnění trpí také ukrajinské zdravotnictví. Jako příklad za všechny může posloužit ruský raketový útok na porodnici v Mariupolu z března 2022. Po bombardování ruskými letadly zemřeli tři lidé včetně jednoho dítěte. Dalších 17 Ukrajinců bylo zraněno, mezi nimi i zdravotníci a rodící ženy.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zatím potvrdila 802 ruských útoků na zdravotnické instituce, což způsobilo 101 úmrtí zdravotníků či pacientů a desítky zranění. Další podezření WHO průběžně ověřuje.

Kreml dlouhodobě tvrdí, že se ve svých útocích na Ukrajině vyhýbá obytným i kulturním budovám či vzdělávacím a zdravotnickým institucím. Ukrajina však disponuje nespočtem důkazů o tom, že jde o naprostou lež.

Kyjev se rovněž zabývá popravami či mučením zajatců, rabováním opuštěných domů a obchodů či jakýmkoliv nežádoucím chováním Rusů v okupovaných oblastech, které je v rozporu se suverenitou Ukrajiny.

„Celkem 915 lidí zapojených do zločinů Ruské federace už bylo informováno o podezření, 26 takových osob je již odsouzeno. Děkuji všem státním zástupcům za odvedenou práci,“ dodal prokurátor Kostin.

Jednoznačně nejvíce válečných zločinů okupanti napáchali v Doněcké oblasti (přes 15 tisíc), následuje Charkovská oblast (skoro 13 tisíc), Chersonská oblast (více než 11 tisíc) a Kyjev s předměstím (téměř 11 tisíc).

Tagy: