ON-LINE: Ukrajincům docházejí zbraně ze sovětské éry. Učí se s moderním vybavením

Ukrajinský voják střílí z raketometu. (27. dubna)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinci odrazili dalších 11 ruských útoků na Donbasu. Úspěchy hlásí i Charkov. Ruský vrtulník narušil finský vzdušný prostor. Ukrajincům docházejí zbraně ze sovětské éry a učí se zacházet s těmi moderními. Rusové pronikli do oceláren Azovstal v Mariupolu, uvedl deník Ukrajinska pravda.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

K nejtvrdším bojům dochází na Donbasu. „Naše armáda v Doněcké a Luhanské oblasti za posledních 24 hodin odvrátila 11 nepřátelských útoků. Zničila při tom 5 tanků, 7 dalších obrněnců a 5 transportních vozidel,“ stojí v prohlášení generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil.

Úspěchy hlásí obránci Charkovské oblasti. Ti ve středu ráno zlikvidovali celý ruský konvoj s municí a palivem, uvedla ukrajinská televize 5 Kanal.

Ve městě Makajevka, které je okupované doněckými separatisty, vypukl obrovský požár. Ukrajinské dělostřelectvo totiž zasáhlo tamní ropný sklad. Hoří čtyři nádrže s ropnými produkty po 5000 tunách, informovala televize Nexta. Ruský vrtulník Mi-17 narušil finský vzdušný prostor, kde letěl po asi 4km. Finové začali celý incident vyšetřovat.

Moskva považuje za legitimní útočit na Ukrajině na vozidla NATO převážející zbraně pro ukrajinské síly, řekl podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov popřel, že by se ruský prezident Vladimir Putin chystal 9. května vyhlásit Ukrajině oficiálně válku, informovala agentura Interfax. Spekulace o tom Peskov označil za nesmyslné a lživé.

Ruská raketa zasáhla centrum ukrajinského města Dnipro, škody jsou na železnici, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na starostu a ukrajinské dráhy. Na sociálních sítích se podle BBC objevily záběry oblaků dýmu nad silničním a železničním mostem, který spojuje dvě části oblastního města.

„Ukrajina přechází na moderní vojenské vybavení i proto, že se tenčí zásoby zbraní ze sovětské éry. Naučíme se zacházet s moderními zbraněmi rychleji, než některým vládám trvá rozhodnout o jejich poskytnutí,“ napsal na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Tagy: