Úspěch Ukrajinců na jihu. Postupujeme a ničíme ruské vojáky i tanky, říká generál

Ukrajinský voják u dělostřeleckého zařízení

Záběry ukrajinského nočního útoku

Ukrajinská armáda zaznamenala postup směrem na Tavrijský region v oblasti na jihu země. Podle velitele skupiny vojsk Rusové přišli o 171 mužů. Nejméně osm mrtvých a desítky zraněných si vyžádal ruský raketový zásah obytného domu v Pokrovsku na východě Ukrajiny. Podle ukrajinského velitele Oleksandra Tarnavského použily ruské jednotky chemickou munici k ostřelování Záporožské oblasti. Kyjev získal 22 vojáků z ruského zajetí, Moskva se o opačné výměně nezmínila.

Ukrajinské obranné síly postoupily směrem na Tavrijský region, přičemž ruské jednotky ztratily za poslední den více než 170 vojáků. Podle agentury Ukrinform to ve zprávě na Telegramu uvedl velitel Tavrijské operačně-strategické skupiny vojsk Oleksandr Tarnavskyj. „Práce obranných sil pokračují. Dochází k pokroku a postupujeme,“ uvedl.

Podle velitele provedly dělostřelecké jednotky obranných sil v uplynulém dni v této oblasti fronty 1 475 bojových akcí. Ztráty ruských jednotek činily 171 osob: Z toho bylo 46 mrtvých, 123 zraněných a dva zajatí. Ukrajinští obránci také během uplynulého dne zničili v sektoru Tavrija tři nepřátelské muniční sklady a 28 kusů vojenské techniky útočníků, konkrétně dva tanky, 11 bojových obrněných vozidel, pět dělostřeleckých systémů a minometů, systém protivzdušné obrany, dva drony a sedm vozidel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Katastrofální pokus o lest: Rusy zmasakrovali vlastní vojáci, velitel udělal fatální chybu

Centrum Pokrovsku, který leží v Doněcké oblasti poblíž frontové linie, zasáhly v pondělí večer dvě rakety v rozmezí zhruba 40 minut. Útok si vyžádal nejméně osm životů. Zraněných je podle ruskojazyčné verze BBC celkem 57, včetně jednoho dítěte. „(Rusové) poškodili devítipodlažní a pětipodlažní obytný dům, hotel, gastronomické zařízení, obchody a kancelářskou budovu,“ uvedl šéf oblastní správy Pavlo Kyrylenko. Mezi mrtvými jsou i dva záchranáři, kteří se snažili pomoci obětem prvního zásahu. Zranění utrpělo dalších pět záchranářů a také 19 policistů.

Ruské jednotky použily k ostřelování ukrajinských pozic v Záporožské oblasti na jihu země střely z raketometů obsahující chemickou bojovou látku. Uvedl to v pondělí na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na vyjádření generála Oleksandra Tarnavského na sociální síti. Moskva se k tomuto tvrzení zatím nevyjádřila.

Rozhovory o mírovém plánu pro Ukrajinu, které skončily v neděli v saúdskoarabské Džiddě, přispěly podle sdělení čínské diplomacie k upevnění mezinárodního konsenzu. Německo dnes rozhovory označilo za úspěšné a zdůraznilo právě význam čínské účasti. Schůzky se zúčastnili zástupci Kyjeva, západních zemí, Číny, Turecka, Brazílie či Indie a také Evropské unie. Na jednání naopak nebylo pozváno Rusko, které svým vpádem na Ukrajinu loni v únoru válku rozpoutalo.

Ukrajina získala z ruského zajetí dalších 22 vojáků, informoval na sociální síti Telegram šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Propouštění ukrajinských a ruských zajatců bývá obvykle vzájemné, Moskva se ale zatím o výměně nezmínila.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina Evropská unie on-line sociální síť Rusko Kyjev zajatci Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Andrij Jermak UNIAN Ihor Klymenko