Rusové zničili jadernou laboratoř v Černobylu. Ukrajincům docházejí zbraně

Jaderná elektrárna v Černobylu

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinská armáda uvedla, že během nových bojů o Charkov na východě země odrazila útok ruských jednotek. V médiích se navíc objevila informace, že ruské jednotky v Buči, Irpini a Hostomelu jsou obklíčeny, a to bez zásob. Britská rozvědka naznačuje, že Rusko násilně potlačí protesty civilistů na okupovaných územích Ukrajiny. Agentura Unian informovala, že v uzavřené zóně u odstavené jaderné elektrárny Černobyl ruští vojáci vyplenili a zničili laboratoř specializující se na výzkum radioaktivního odpadu.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ztráty ruské armády na Ukrajině za 26 dní války převyšují ztráty sovětské armády za 10 let války v Afghánistánu, tvrdí ukrajinské ozbrojené síly.

„Podle nepotvrzených, ale realisticky vypadajících zpráv se ruské jednotky dostaly do obklíčení v oblasti Buča, Irpiň a Hostomel u Kyjeva, bez zásob. Pokud je to pravda, půjde o dosud největší porážku ruské armády. Ukrajina se může připravit na příliš velký počet zajatců,“ uvedl na Twitteru expert na východní Evropu Sergej Sumlenny.

Ukrajině prý ovšem rychle docházejí zbraně, které potřebuje k zadržování ruských sil – a proto vyzvala Francii a Německo, aby poslaly další. Ukrajinská armáda má jen dva týdny, než spotřebuje své zásoby protiletadlových a protitankových střel, řekl údajně minulý týden svým přátelům ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Agentura Unian informovala, že v uzavřené zóně u odstavené jaderné elektrárny Černobyl ruští vojáci vyplenili a zničili laboratoř v hodnotě šest milionů eur (148 milionů korun), která fungovala od roku 2015. Specializovala se na výzkum radioaktivního odpadu. V laboratoři se prý nacházelo vybavení, z něhož některé části nejsou dostupné jinde v Evropě.

Britská rozvědka naznačuje, že Rusko násilně potlačí protesty civilistů na okupovaných územích Ukrajiny. Konstatovala, že ukrajinští civilisté v Rusy okupovaných městech nadále protestují proti ruské kontrole a že snahy Ruska podmanit si obyvatelstvo manipulací s médii, šířením propagandy a zakládáním loutkových, prokremelských vůdců zatím selhávají.

Ukrajinská kontrarozvědka podle vlastního prohlášení zastavila možný pokus o atentát na prezidenta Volodymyra Zelenského. Ve městě Užhorod v hraničním trojúhelníku mezi Ukrajinou, Slovenskem a Maďarskem byla zatčena skupina ruských diverzantů v čele s agentem tajné služby, uvedla agentura Unian.

Tagy: